CSIVAVA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 október, 06 - 3:03

CSIVAVA


Ár : 50000 Forint

A csivava

A csivaváknak két fajtája van, a hosszú szőrű (chihuahua pelo largo) és a rövid szőrű (chihuahua pelo corto) csivava.

120 évvel ezelőtt kerültek az USA-ba Mexikóból, ott fedezték fel az amerikaiak, onnan terjedt el ma már az egész világon.  Ősi fajtáról van szó, erre több felfedezést is találtak, ezek legismertebbike a Huejotzingo kolostoron található. Ezt ferences szerzetesek építették, és a Cholula melletti tolték piramis köveit használták fel megépítéséhez. Ezek közül a kövek közül az egyiken olyan kutyaábrázolást találtak, mely a Csivavát ábrázolja. Mexikó cityben 1895ben terjedt el ez a fajta leginkább, ma amerikában az egyik legkedveltebb szobakutya.

 Az aztékok és a toltékok házőrzésre, áldozati ajándéknak isteneiknek és ínyencségként étkezési célokra tartották őket. 1960-an került be Magyarországra ez a kutya fajta. Kedvencként,  házőrzésre (rendkívül jó jelző kutya, Zsebbikém kivételével, aki egyetlen esetben ugat, ha párom haza érkezik) és tenyésztésre tartják őket. A tenyésztést a MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete) szigorúan szabályozza és ellenőrzi. Egyszerre 3-5 kölyke lehet, de mint mondtam a tenyésztésük szigorú szabályokhoz kötött, hiszen nem mindig tudnak természetes úton elleni, néha kell nekik a császármetszés is. Ezért ha kutyánk ellésre készül, mindenképpen értesítsük az állatorvost, hogy legyen készenlétben. Természetesen bár törékenynek tűnnek, de egy rendkívül erős kutya fajtáról van szó, mely stabil idegrendszerrel rendelkezik, és nagyon jól tanítható. Mondjuk inkább úgy, lekenyerezhető egy- egy jutalom falattal.

Nekem egy ivartalanított rövid szőrű (chihuahua pelo corto) zsebkutyám van, akinek az ősei, felmenői tényleg ínyencség lehettek, mert rendkívül hajlamos a hízásra. Mondjuk kedvence a hasa, nagyon, de nagyon szeret enni, mindent megeszik, ami az útjába kerül. Nem egy válogatós fajta a nyers tojástól kezdve a  hangyákon, pókokon, bogarakon  keresztül a sült csirkemellig, sült malaccombig, sült törpeharcsáig és egyéb halakig mindent megeszik. (Zsebikének a hal az egyik kedvence, de nagyon vigyázni kell vele, nehogy szálka kerüljön a szájába, mert vissza nem adja, de megenni sem tudja.) Nagyon nehezen lehet lemozgatni (már a felesleget róla), pedig sétálni, túrázni, kirándulni is szeret. Amivel leggyakrabban etetem az a pedigree vital bárányos és marhás változata, formája. Ez jót tesz a fogainak, szőrének, úgy egészében véve az egészségének. Ezen felül persze kap bőrből készült rágókat és jutalomfalatot is.

A hasát, mind mondtam, nagyon szereti, lehetetlen bemenni a konyhába úgy, hogy ne jönne utánam egy-egy jutalom falatért, morzsáért. (Porszívónak is használható)

Ami a csivavákra még jellemző az a bátorság, vakmerőség, neki menne még a farkas kutyának, boxernek, pitbullnak, dogoknak is, ezért szigorúan, következetesen kell nevelni, idomítani, tanítani. Könnyen tanul, de a bátorsága, vakmerősége nagyobb, min t a tanulási hajlandósága (Még jó, hogy nem én neveltem, így valóban jól nevelt kutyám van.) 

Szobatisztaságra is nevelhető, megfelelő jutalmazás mellett, és persze megfelelő odafigyelés mellett. Még kölyök korában érdemes szobatisztaságra nevelni, mert akkor könnyebben megtanulja és hozzászokik. Felnőtt korában már nehezebben lehet erre megtanítani. Zsebikém szobatiszta, még kölyök korában rá volt nevelve, vagy a pelenkára pisil, vagy megvárja míg fölkelünk reggel és utána végzi el a dolgát, kint a  szabadban.

Fázós fajtáról beszélünk, mellette, miatta, érte már  az első hűvös őszi naptól kezdve egészen a melegebb (első komoly meleg) tavaszi napokig fűteni kell.

A napsütést, napozást nagyon szereti, tél után már az első ibolyákkal együtt megjelenik a kertben. Ilyenkor azonban még vigyázzunk rá, adjunk alá ruhát, esetleg takargassuk is be ronggyal, mert könnyen felfázik.

Zsebbencském egy kis kosárban alszik egész nap, hiszen már egy idősebb kutyáról (13 éves) beszélek, és abban is be kell takargatnom, több ruhával is, hogy ne fázzon.

Végülis Mexikóban télen-nyáron meleg van.

+Erősségek

házőrzés, jellem

-Hátrányok

haspók

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+6

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments