Közzétéve 2022 május, 20 - 16:16

CSERKESZŐLŐI SZENT BENEDEK TEMPLOM

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 999 Forint

CSERKESZŐLŐI SZENT BENEDEK TEMPLOM

 

A mostani lakóhelyemhez közel, Cserkeszőlőn helyezkedik el az a templom, melyet Szent Benedekről, Európa védőszentjéről neveztek el. Ez az egyetlen templom Magyarországon, melyet Szent Benedekről neveztek el.

Nursiai Benedek, katolikus és ortodox nevén Nursiai Szent Benedek alapította időszámításunk szerint 480 körül a bencés rendet. A bencés rend regulájának kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Szent Benedek, Nursiai Benedek Skolasztika ikertestvére volt.

Nursiai Szent Benedek felügyelte, irányította sok kolostorban a rendet, és az egyházi életet. A különböző kolostori szabályzatok ismeretében és saját tapasztalatainak tudatában Nursiai Szent Benedek új szerzetesrendi szabályzatot alkotott, mely annyira átfogó és meggyőző volt, hogy Nagy Szent Gergely pápa és egyházatya (540–604) kötelezővé tette minden kolostorban, sőt az egész római egyházban is.

E műve mind a mai napig sok kolostorban, monostorban szabályozza a szerzetesek mindennapi életét. Egyúttal felsorolja a jó cselekedetek 74 eszközét, elkülöníti az alázatosság 12 fokát és rendelkezik továbbá a hibázók büntetéseiről. A 73. pontban elmondja, hogy műve nem teljes, és irányadást nyújt a teljesség eléréséhez.

A lélekről (cura animae) és a testről (cura corporis) való gondoskodás vált a kolostorbeli gondolkodás és élet központi céljává. A betegek ellátása volt a legfontosabb, és ami még fontosabb: nemcsak saját rendjük tagjain kellett segíteniük, hanem mindenki máson is, aki bajával felkereste a kolostort.

 

1964-ben nyilvánította Nursiai Szent Benedeket a keresztény-szerzetesség alapítójának, az európai szellemesség alakítójának, Európa védőszentjének.

A cserkeszőlői templom, tehát az egyetlen keresztény templom, melyet Szent Benedekről neveztek el hazánkban. A Szent Benedek templom építését 1995-ben kezdték meg, de csak tíz évvel később készült el teljes egészében, a mai napon is  a város képét díszítő templom. Belső kialakítása Dragonics Márta belsőépítész nevéhez köthető. A római katolikus templomot dr. Beer Miklós, váci püspök szentelte fel 2005-ben. A templom télen is és nyáron is látogatható, megtekinthető. Gyakran tartanak itt miséket, házasság kötéseket, keresztelőket.

A templomot, mely télen igen hideg volt, az elmúlt években kialakított termálvizes fűtési rendszerrel fűtik.

A templom három haranggal is rendelkezik, melyek közül az egyik körülbelül száz éves.

Érdemes meglátogatni a templomot, hogyha Cserkeszőlőn járunk, rendkívüli lelki nyugalmat, megnyugvást, kikapcsolódást, feltöltődést hozhat nekünk. Isten jelenléte, közelsége valóban érezhető a templomban. Azonban ajánlott gyalog, vagy busszal megközelíteni, mert sajnos az autós parkolás a közelben fizetős. Gyalog és busszal azonban könnyen megközelíthető, hiszen a buszmegállótól mindösszesen öt-hat perc gyaloglással elérhető.

 

Kellemes kikapcsolódást, kellemes lelki feltöltődést ígér a templom meglátogatása, a templom látványa és hangulata.

Így én is csak azt tudom kívánni, kellemes lelki feltöltődést mindenkinek.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS LELKI FELTÖLTŐDÉST KÍNÁL

-Hátrányok

FIZETŐS A KÖZELBEN A PARKOLÁS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments