Közzétéve 2022 május, 22 - 9:09

CSERKESZŐLŐI REFORMÁTUS TEMPLOM

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 999 Forint

A mostani lakóhelyemhez közel, Cserkeszőlőn található a reformátusok által kedvelt és sokak által látogatott református templom is. Ez a templom egy igazán családias légkörű kellemes kis templom, mely a település középpontjában, a település központjában található.

A Cserkeszőlői Református Egyházközség egyik legfiatalabb református gyülekezet, amely 1999 óta létezik, legalábbis pecsétjén ez az évszám található. A közösség eredete azonban ennél lényegesen korábbra vezethető vissza, mivel régebben az egyik szomszédos falu, Tiszakürt “szórványa- volt. Azokban az időkben Cserkeszőlő sem településként, sem egyházi közösségként nem volt önálló, szinte minden tekintetben a “szomszédok- irányítása alatt állt.

1952-ben a település elnyerte önállóságát, később, 1999-ben pedig a református gyülekezet is felállította saját presbitériumát, majd beindította önálló anyakönyvezését és anyagi gazdálkodását. A református gyülekezeti önállóság és a templomépítés kezdetei a közösség egykori lelkipásztora, Somogyi Ernő nevére vezethetők vissza, akinek jó kapcsolatot sikerült kiépítenie a hollandiai Wieringerwerf és Nymegen gyülekezeteivel. Ezek a gyülekezetek rendkívül komoly anyagi és lelki támogatást nyújtottak, melynek segítségével 1997-ben felépült a cserkeszőlőiek impozáns, igen családias légkörű református temploma.

Gyakran a germán nyelvterületekről érkező vendégek is látogatják istentiszteleteinket: Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Svájcból, sőt olykor más országokból is, például Belgiumból, Lengyelországból, stb. A németországi Burbach ev. ref. gyülekezete énekeskönyveket adományozott a cserkeszőlőieknek, amelyből közös nyelven, együttesen dícsérték az Urat, az egy és igaz Istent.

A Wieringerwerf, Nijmegen valamint németországi reformátusok adományának köszönhetően épülhetett fel 1997-ben.  A Wieringerwerf, Nijmegen valamint németországi reformátusok segítségének emlékét egy emléktábla őrzi a templom oldalának falán. A kiváló külföldi kapcsolatok, és a  Wieringerwerf, Nijmegen valamint németországi  reformátusok segítség nyújtása, adományozása miatt Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Svájcból, valamint olykor Lengyelországból és Belgiumból is gyakran látogatják a templomot. A lengyelországi Czestochowában készült új bronzharangját 2014-ben adták át.

Érdemes ellátogatni a cserkeszőlői református templomba, mely a cserkeszőlői Szent Benedek templommal szemben található, hiszen egy rendkívül családias légkörű Istentiszteleten vehetünk részt körükben.

Sajnos azt tudni kell viszont,  hogy érdemes gyalog, vagy busszal meglátogatni a templomot, hiszen a közelben lévő autós parkolóhelyek fizetősek. A buszmegállótól viszont öt perc gyaloglással elérhető.

Rendkívüli lelki feltöltődést jelent e helyen megjelenni, a templomot megtekinteni, érezhetjük a templom légkörében Isten jelenlétét.

+Erősségek

CSALÁDIAS, LELKI FELTÖLTŐDÉST KÍNÁL

BUSZMEGÁLLÓTÓL 5 PERC GYALOGLÁSSAL ELÉRHETŐ

-Hátrányok

SAJNOS AZ AUTÓS PARKOLÁS FIZETŐS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments