Csattanó maszlag - vélemény

Átlag: 3 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 15 - 14:14

Csattanó maszlag a mérgező gyógynövény

Az egyik legismertebb erősen mérgező növény a csattanó maszlag, de ennek ellenére is egyre inkább terjed dísznövényként való alkalmazása. Mindenkit óva intenék ettől, kisállat, gyermek van a kertben.

Virága és levele is rendkívül mutatós, de az elővigyázatosság sosem baj, sőt! Igen komoly, mérgező hatóanyagokkal rendelkező növényről beszélünk, ami miatt a mérgező listára is felkerült. A csattanó maszlag a burgonyafélék családjába tartozik. Ide tartozik egyébként a burgonya, paprika, paradicsom és a padlizsán is, csak hogy még jobban el tudjuk helyezni rendszertanilag a maszlagot. Közép-amerikai származású gyomnövény egyébként, mely az egész világon, a melegebb vidékeken elterjedt. Főleg a nitrogéndús talajokat kedveli, ezen talajok gyomtársulásának tagja.

Az utóbbi időkben dísznövényként is elkezdett terjedni. Ennek oka, hogy egy szép, terebélyes növényről beszélünk valójában, melynek nem mindennapi virága is van ráadásul. Levelei oválisak, fogazottak. Virágai természetes fajként 2-4 cm hosszúak, tölcsér formájúak, fehér színűek és hegyes pártacimpáinak köszönhetően igen dekoratívak.Toktermése 4 kopáccsal nyílik, felálló és erősen tüskés. Apró, vese alakú magja szinte fekete. A téli időszakot mag formában vészeli át és csak tavasz végén csírázik, amikor az átlaghőmérséklet eléri a 20-30 Celsius fok közötti értéket. Nyár végére, ősz elejére hozza fekete magjait.

A gyógyászatban régóta használják hatóanyagait, viszont a gyógyászati és a halálos adagú dózis között sokszor alig van különbség, így házi gyógyászatban ne használjuk, saját elgondolás szerint. Mit jelent ez? Egy kisgyermek számára akár 15 szem mag is halálos lehet. Éppen ezért ma már a gyógyászatban is gyérül felhasználása, főleg a köhögés és asztma elleni készítmények alkotóeleme, illetve Parkinson-kór gyógyszerekben lelhető fel a gyógyszerkönyvek szerint. Régóta ismert hallucinogén, ezért illegálisan még kábítószernek is használják, de ez többnyire nem végződik jól.

Hatóanyagai a tropán alkaloidok, köztük a hioszciamin és azat ropin, továbbá szkopolamin, vitanolidok, hidroxi-kumarinok, flavonoidok.

Az atropin hatóanyagként az Atropa belladonna, vagyis a nadragulya (maszlagos nadragulya) kapcsán is ismerős lehet, mely szintén a mérsékelt égöv legmérgezőbb növényei között foglal helyet. Éppen ezért, m A növény levelei a nyéllel együtt virágzás idején gyűjthetők, egészen az elvirágzásig. A legjobb drogot azok a levelek szolgáltatják, amelyek teljesen kifejlődtek, de még nem öregedtek meg, ezeknek sokkal magasabb az alkaloid-tartalmuk. A kiszárítás fedett, jól szellőző helyen történik mindkét növény a gyomirtási és növényvédelmi protokollokban kiemelt figyelmet érdemel.

+Erősségek

gyógynövényként is használják

-Hátrányok

mérgező

otthon ne próbáld ki

Buksika

Nem ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments