Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14

CSÁSZÁRKORONA ( A KIS RÓKA)

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3000 Forint

A CSÁSZÁRKORONA

AZ IGAZÁN SZÉP DÍSZNÖVÉNY, KERTI VIRÁG

(A KIS RÓKA)

 

Egyik kedvenc virágom, növényem a hazánkban nem annyira, de az északi félgömbön nagyon elterjed császárkorona, vagy másik nevén császárliliom, mely gyönyörű, és kevés gondozást igénylő (de azért igénylő), a kis emlősöket, rágcsálókat illatával, (sokak szerint szagával, de nekem tetszik) elrettentő növény. Ajánlom azon kertészek és háziasszonyok figyelmébe is, akik a rágcsálóktól, kisebb emlősöktől természetes úton szeretnének megszabadulni, és nem mérgekkel kiirtani őket.

 

Környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható ez a növény,

Rágcsálók ellen kiváló!

                                    

A császárkorona vagy császárliliom az  (Liliopsida)   (Liliales) , ezen belül a  (Liliaceae)  tartozó . A liliomfélék családjára jellemző, hogy fajai a rend többi családjától eltérően az  terjedtek el. Hagymás növények; a száruk gyakran leveles. Leginkább, mint említettem az északi félgömbön, tehát hazánkban, Magyarországon is elterjed fajról van szó. A császárkorona más néven császárliliom ugyan nem annyira elterjed virág, növény, mint például a liliomfélék családjába tartozó tulipán, de gyönyörű, és illatos (na jó róka illatú, de nekem tetszik) virágról van szó, melynek érdemes alaposabban is utána járni és ültetni, gondozni, amennyiben szeretjük a szép és illatos virágokat. Gondozása, ültetése ugyan némi törődéssel jár, de megéri, hiszen csodaszép.

A császárkorona eredeti előfordulási területe  nyugatibb és leginkább középső részei.  kezdve ,  és  keresztül, ig és a  részéig vadon is fellelhető. ,  és  államba sikeresen betelepítették.  Világszerte közkedvelt kerti dísznövény, melynek termesztése nem jelent nagy gondot, de némi idő és költség ráfordítással jár.

Ez a növény általában egy másfél méter magasra nő meg. A  fényesen zöld, hosszú, lándzsa vég alakú  ülnek. A  lekonyulnak és egymást érintik; fölöttük rövidebb levelek helyezkednek el. Az eredeti vadon növő virág, narancssárgás-vörös színű; azonban a termesztett változatok skarlátvörösek, narancssárgák és tiszta sárgák is lehetnek. Elsősorban az  tavasszal és késő tavasszal virágzik. A virágai rókaszerű szagot árasztanak, melyek elrettentik a kisebb emlősöket, mint például az  és .  A  (Lilioceris lilii) kárt tehet benne. A homokos, jó lefolyású talajokat kedveli. A teljes napsütést igényeli. Ültetéskor a  (bulbus) oldalra kell fektetni, nehogy a tetején lévő mélyedésbe víz gyűljön és megrothadjon. Könnyen megtörténhet ez a „baleset” a virággal, ezért erre nagyon oda kell figyelni!!!

 

Kellemes kertészkedést, kellemes kertápolást, növényültetést, gondozást

Kellemes szabadban töltött kikapcsolódást kívánok

Minden kedves kertésznek, háziasszonynak, vagy egyáltalán

Bárkinek aki a kertjében tevékenykedik!!!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ELŰZI A RÁGCSÁLÓKAT

-Hátrányok

JELLEGZETES ILLATA VAN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments