Közzétéve 2023 május, 25 - 10:10

COCA – COLA GYÁR, COCA – COLA TERMÉKEI

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 650 Forint

Egyik kedvenc üdítőitalom, a serkentő, némi koffeint tartalmazó, sokak által, főleg a fiatalok által előnyben részesített üdítőital, (de mégsem olyan erős ital mint a kávé) a coca – cola.

De ki is gyártja tulajdonképpen a coca – coltát, mi a kialakulásának és elterjedésének története?

A The Coca-Cola Company (TCCC) a világ legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója és eladója. A cég központja az Egyesült Államokban található, Georgia állam Atlanta városában. Legismertebb terméke a Coca-Cola. A TCCC az USA egyik legnagyobb vállalata, részvényeit a New York-i tőzsdén (NYSE) jegyzik; a részvény megtalálható a harminc  cég részvényét tartalmazó Dow Jones Ipari Átlagban valamint az ötszáz nagy céget jegyző S&P 500 tőzsdeindexben. Tehát egy elég „menő”, nagy cégről van szó, mely a világ szinte minden országában ismert, elterjedt üdítőitalt forgalmaz.

A Coca-Colát 1884-ben John Stith Pemberton gyógyszerész találta fel. A TCCC 2005-ös éves beszámolója szerint a cég italait azóta több, mint kettőszáz országban forgalmazzák. Általában a TCCC csak az üdítőitaloknál használt szirup koncentrátumot gyártja maga, az üdítőitalokat az egyes országok Coca-Cola franchise tulajdonosai palackozzák. A Coca-Cola italon túl a cég még megközelítően 500 másik márka tulajdonosa.

John Stith Pemberton gyógyszerész 1884-ben készített egy Pemberton’s French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt, egy úgynevezett cocawine-t (kokabor). Italát egy Angelo Mariani nevű korzikai vállalkozó hasonló összetételű és nagy népszerűségnek örvendő Vin Mariani-ja alapján keverte ki. Egy évvel később Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be, és Pemberton nekiállt egy alkoholmentes változat kidolgozásának. Az új italnak a Coca-Cola nevet adta, mivel élénkítőszerként tartalmazott dél-amerikai kokalevél kivonatot, ízesítőnek pedig kóladiót használt, amely utóbbiban koffein is volt.

A TCCC és leányvállalatai általában csak az üdítők alapjául szolgáló szirup koncentrátumot gyártják le, amelyet ezután a Coca-Cola-franchise tulajdonos palackozóüzemek töltenek üvegbe vagy dobozba. A sziruphoz vizet, márkától függően szénsavat és édesítőt adnak. A palackozóüzemek a kész termékeket több-kevesebb köztes cég részvételével kiskereskedelmi egységeken, éttermeken és ital automatákon keresztül értékesítik.

A coca – colát Magyarországon Dunaharasztiban palackozzák és innen terjesztik az ország egész területén, de még külföldről is vannak megrendelőik, főleg a környező országokból. A coca – cola Magyarországon forgalmazott termékei pedig a következők:

·        Coca-Cola, sima, hagyományos régi cola, az ereedeti vcola ízzel.

·        Coca-Cola Zero, cukormentes, csökkentett cukortartalmú változat, így egészségesebb, mint az alap coca – cola változat.

·        Coca-Cola Cherry, meggyes coca colá, melyet forgalmaztak egy időben vaníliás meggyes változatban is.

·        Coca-Cola Light, szintén cukormentes változuta.

·        Coca-Cola Lemon, citromos coca cola, a coca cola citrommal vegyítve.

·        Coca-Cola Vanilla az eredeti alap ízt kicsit megvaníliázták. (vigyázzunk van vaníliás és cherry vaníliás változat is!)

·        Fanta (leginkább narancs ízében eltzerjedt)

·        Sprite

·        Kinley – tonik

·        Naturaqua

·        Fuzetea

·        Cappy

·        Powerade

·        Smart Water

·        AdeZ

+Erősségek

FINOM, PEZSDÍTŐ, MINŐSÉGI

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments