Citromfa – Citrus limon - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 január, 17 - 15:15

Citromfa az otthonunkban.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 7000 Forint

Sok éven keresztül kísérleteztünk  fiatal jó termésű citromfa hajtás beoltásával. Sikertelen volt az erőfeszítésünk – ilyen módon nem tudtunk citromfát nevelni saját magunk részére. Végül az OBI Áruházban vásároltunk egy kisebb méretű fácskát – amely azóta szép naggyá terebélyesedett. Minden évben van termése – és nagyon örülök neki, hogy a finom, ízes citromokat fel tudjuk használni, s ha csak rövidebb ideig is – de a saját termésünket tudjuk fogyasztani.

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

Szeretném megismertetni ennek a közkedvelt déli gyümölcsnek a gondozását és nevelését.

A citromfát már időszámításunk előtt 3000 évvel termesztették, de csak időszámításunk után 700 körül kezdték el haszon növényként termeszteni. Arab kereskedőknek köszönhetők, hogy Perzsiából gyorsan átkerült Európába. A citromfa hazájában és a mediterrán vidékeken akár 6 méter magasra is megnő. A vöröses virág rügyekből fehér, leggyakrabban ötszirmú illatos virágok fejlődnek. Ma már egyre több fajta található világszerte: lime, törpe, tojás alakú citrom. A héja, fajtától függően vékony, vagy vastag – tárolástól függően zöld, vagy sárga – számos olajmiriggyel a  külső héjon és a belsőrész vastag fehér bőrén. Gyümölcshúsa halványsárga, 7-10 szegmensből áll, tojás formájú magokkal, lédústól bőséges létartalomig.

Ha mi is szeretnénk egy citromfát nevelni az otthonunkban – annak semmi akadálya, hiszen a mi nyári időjárásunkat kedveli a citrom. Tarthatjuk kertben,. erkélyen, vagy a teraszon egy szép nagy dézsában. Igazi mediterrán növény, amely, ha ügyesen gondozzuk – bőséges terméssel ajándékoz meg minket.

A növényt nyáron tegyük ki a szabadba. Válasszunk neki egy nagyobb dézsát, vagy virágtartót és ültessük laza jó minőségű virágföldbe. Soha ne használjunk kerti földet a növény ültetéséhez, mert könnyen megfertőzhetjük a növényt. Nyáron válasszunk neki egy déli fekvésű napos meleg helyet a kertben, vagy a teraszon. Rendszeresen öntözzük a növényt, soha ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de vigyázzunk, hogy ne legyen alatta pangó víz. Hetente egyszer nyáron tápoldatozzuk –  speciális mediterrán tápoldattal.

Ősszel vigyük be a növényt teleltetni. Itt is nagyon fontos, hogy olyan helyiséget válasszunk a növény számára, ahol van elegendő fény. A hőmérséklet kb 10-12 fok és van elég páratartalom. Ha túl meleg van télen, vagy száraz a levegő, nincs elég fény – a citromfa lehullajtja az összes levelét. Tehát hűvös, világos és párás klímára van szüksége télen. A téli levélhullás kismértékben természetes folyamat, de ha egyszerre hirtelen hullik le minden  levél – akkor a környezettel van gond.

Ősszel csökkentsük le az öntözést, havonta egyszer, kétszer – így csak annyi vizet kapjon nyugalmi időszakban, hogy ne száradjon ki a növény és hagyjuk el a tápoldatot is. Kissé vissza lehet ilyenkor vágni a növényt.

Tavasszal, amikor az idő már megengedi – szépen, lassan szoktassuk újra a növényt a friss levegőhöz, és kezdjük el kéthetente tápoldatozni és öntözni. Ilyenkor is érdemes az első hajtásokat visszametszeni, így sűrű, egészséges lombozatot kapunk nyáron.

Hogyha szeretnénk ilyen mediterrán növényt magunknak nevelni és saját magunk által termesztett citromot fogyasztani – bátran vágjunk bele és élvezzük a termését.

+Erősségek

Otthonunkban termesztett saját termésű citrom.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments