CHOCOLATE HABANERO - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 16 - 11:11

CHOCOLATE HABANERO

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 6000 Forint

Párom egyik legkedvesebb időtöltése a chili paprikákkal történő foglalkozás, ültetés, feldolgozás, fejlesztések (chili szószok esetében). Már kora januári időszakban el szokta ültetni (még csak bentre az ablakba. Másoknak orchideájuk van, nekem chilim 😀 ) és gondosan ápolgatja, nevelgeti palántáit, különös tekintettel a Habanerokra, köztük a Chocolate Habanerora is.

Ne tévesszen meg senkit ennek a gyönyörű és ízletes Habanero paprikának a neve. Semmi esetre sem ízében csokoládés, hiszen erős paprikáról, chiliről van szó, hanem színében hasonlatos ehhez a nemes csemegéhez, vagyis a csokoládéhoz.

Ez egy lenyűgöző Scotch Bonnet / Habanero típusú chil fajta. Spanyolul azt jelenti, hogy „a Havannából származik”, és bár onnan indult a kereskedés, a mexikói Yucatanból származik és Fekete Kongó néven is ismert. Ugyanúgy néz ki formáját tekintve, mint a többi Habanero chili, de csokoládébarna színűre érik.

A többi Habanero fajtához képest tovább tart a beérése. A chili paprikák rendkívül erősek, akár 600.000 Scoville értékkel is rendelkezhetnek (ez a csokoládé Habanero esetzében 300-450 Scoville) akár ilyen erősek is lehetnek. A növény erős fás szárral rendelkezik. Néha nehezen csíráztatható, de megéri az erőfeszítést. Szüretelése akkor van, legalábbis akkor jellemző amikor a chilik színe barna színre vált, ez körülbelül százhúsz nappal az ültetést követően következik be. Ez azonban nagyrészt talajviszonyok, időjárás és napsütés függvénye. Januártól, áprilisig tart a kültéri ültetés időszaka (párom általában márciusban, már a jó időben, kellemes napsütésben ülteti).  Szüretelése általában augusztustól egészen októberig tart.

Méretére jellemző, hogy körülbelül egy méter magasra nő meg a palánta, a paprika hosszára jellemző, hogy három centiméterestől egészen akár hat centiméteresig is megnőhet. Két és fél, és öt centiméter közötti jellemzően a szélessége. Viaszos héjú, színe pedig nevéből adódóan csokoládébarna.

A csokoládé chili a legtöbb chili paprikához hasonlóan több variációval, fajtával is rendelkezik. A világon léteznek különféle fajták, amelyeket sajátos tulajdonságaik miatt termesztenek és értékesítenek. Nagyon sokféle nevet fog látni: Fekete Kongó, Dark Habanero, Jamaicai Hot. Ezek mind a habanero paprika termesztett változatai, amelyek hasonló sötét kinézetűek, földes édes ízűek

Ízére jellemző, hogy markáns, erős íze van, de gyümölcsös édességgel is rendelkezik (már habanero paprikákhoz képest). Kiváló chili egy mexikói chili szószhoz, vagy ha szereti a gazdag ízű salsát, a chocolate habanero használata nagyszerű választás. Próbáljon párosítani szúrósabb vagy földesebb gyümölcsökkel, mint a sárgabarack és a mazsola.

Nagyon fontos azonban a Habanero paprikákra jellemzően bánjunk a Chocolate Habaneroval is, vagyis kesztyűs kézzel bánjunk a paprikával. Nem mintha érzékeny paprika lenne, de az erőssége miatt gumikesztyűben vagy munkás kesztyűben ültessük el, dolgozzuk fel!!! Valamint a paprika porát ne lélegezzük be!!!!

+Erősségek

EREJE ÉS ZAMATA

-Hátrányok

PORÁT NE LÉLEGEZZÜK BE ÉS BÁNJUK VELE KESZTYŰS KÉZZEL

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments