Közzétéve 2022 március, 17 - 15:15

CHARAPITA PAPRIKA, A VILÁG LEGDRÁGÁBB FŰSZERE

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 5000 Forint

Kedvesemnek sikerült beszereznie (jó üzletember ő) néhány charapita chili maghoz potom áron.  Vagyis valamit valamiért barter businessel. A charapita chili a világ legdrágább fűszere, még a sáfránynál is többe kerül.  Mivel a chilikkel történő foglalkozás párom egyik legkedvesebb hobbija, kapva kapott az alkalmon és már el is ültette a magokat meglehetős szakértelemmel ápolja, gondozza a növényeket, a kikelt palántákat.

Maga a növény nagyon lassan nő, rendkívül érzékeny, a kb. borsó nagyságú paprikabogyóit pedig kézzel kell leszüretelni. A chili Peruban őshonos, és a termesztése még igencsak gyerekcipőben jár – ez is hozzájárul az ár feltornázásához. Ugyanis nem olyan rég háziasították, előtte még csak a vadonban, a dzsungelben nőtt.

A növény, a palánta rendkívül érzékeny, sok törődést igényel, a charapita chili éréséhez pedig sok idő kell. Miután a magok csírázni kezdenek folyamatosan megfelelő fényt kell számukra biztosítani, amit párom és még sok más chili termesztő infra lámpával old meg. A sötét napokat ugyanis ezek a palánták, a charapita paprika palántái egyáltalán nem kedvelik, nem tolerálják, ilyenkor kell az infra lámpa fénye, melege. A palánták a hideget sem viselik jól, nem tolerálják a hidegebb hőmérsékletet.

Ha a palánták szépen fejlődnek és kifejlődött az első levélpár, itt az ideje átültetni őket egy nagyobb edénykébe, cserépbe.  Ezt a műveletet lehetőleg gyorsan, akár az eredeti, gyökér körüli pici „földlabdával” együtt célszerű megtennünk. Ügyeljünk arra, hogy a kis gyökerek ne sérüljenek. A növényeket semmiképpen ne tépjük ki a földből! Használjunk megfelelő eszközöket, ami segítségével óvatosan eltávolíthatjuk őket a talajból. Lényegesen egyszerűbb a dolgunk, ha az „egy cserép, egy mag” elvét követtük az ültetéskor. Párom is ezt tette.

Átültetés után természetesen folyamatosan gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, de túlöntözni nem szabad a palántákat. Ezt párom slaggal oldja meg, de vigyázni kell arra, hogy ne kapjon se túl kevés, se túl sok vizet a paprika palánta. Nagyon oda kell rá figyelni. Ezekben a kis cserepekben már a szabadföldi kiültetéséig jól fogják magukat érezni a növények. Amikor a növények 20-35 cm nőttek, és ha a külső hőmérséklet lehetővé teszi – azaz reggel is minimum 10°C a hőmérséklet –, kikerülhetnek a növények a végső cserepébe, illetve a szabadföldbe. Ha az időjárás is úgy akarja, kap elegendő napfényt, vizet és meleget , vagyis ha minden jól megy és megfelelőek a körülmények, a charapita paprikát nyár végén-kora ősszel lehet leszüretelni, betakarítani. (Remélem sikeres lesz termesztésében párom, hiszen hatalmas élményt jelentene számára.)

A borsos ár ellenére ez a rendkívüli chili, tehát a charapita chili paprika rendkívüli népszerűségnek örvend a fogyasztók, a csípősség kedvelői, az erős, fűszeres ízek rajongói  és a gasztronóm, gourmet séfek körében is.

 

Jó étvágyat kívánok, a különleges charapita paprika ízekhez!

+Erősségek

ERŐS, FŰSZERES,

-Hátrányok

DRÁGA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments