Közzétéve 2022 március, 17 - 15:15

CARIBBEAN RED HABANERO CHILI PAPRIKA

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 2000 Forint

A chili paprikákkal történő foglalkozás, palántázás kedvenc időtöltése páromnak.  Nagy figyelmet fordít a Habanero chili paprikákra is. Ezek közül egyik kedvence a Piros chili paprika, más néven a  Caribbean Red Habanero Chili paprika.

Ez a különleges chili paprika a Karib tenger vidékéről, az Amazonas térségéből, az Amazonasz medencéből származik, de elterjedt egész Mexikóban is.

Nem jellegzetes Habanero erősségű paprikáról van szó, hiszen a Caribbean Red chili paprika szélsőséges erővel, fűszerséggel rendelkezik. A közönséges Habanero citusos, enyhén füstös ízének extra változata, mert hasonló az íze, de extra fűszerezettsége és extra ereje van. Jellemzően ebből a fajta paprikából készítik a salsa chili szószt is. Scoville erőssége háromszáz és négyszáz-negyvenöt között helyezkedik el. Ha a legenyhébb Orange Habanerót a lehető legerősebb Caribbean Red Habanerohoz hasonlítjuk, akkor a Caribbean Red Habanero négyszer erősebb lehet. Igazán perzselő, de egy másik Red Habaneróhoz, a  a Caribbean Red Habanero nem éri el teljesen ugyanazt a szintet, azért annyira nem erős.

A Habanerok általában narancssárga színűek, ezért a Caribbean Red Habanero kitűnik társai közül már színében is, mely jellegzetesen vörös árnyalatú. . A Caribbean Red Habanero a zöldtől a gyönyörű vörös árnyalatig érnek, és eközben rendkívüli csípősséget érnek el. Formájukban nem különböznek a többi Habanerotól, mindösszesen színükben és erejükben térnek el.

A Habanerokhoz hasonlóan a Caribbean Red Habanero chili paprika palántái is különös törődést igényelnek. Januárban ültette el párom, infra lámpázta mert fény és meleg igényűek. Ha minden jól megy augusztus végén már lehet szüretelni, de ez még függ attól is, hogy hogyan sikerül kiültetésük a szabadba, kertbe és milyen lesz az időjárás nyáron, lesz-e elég napsütés. (Én személy szerint nagyon szurkolok neki, hiszen rengeteg időt és energiát fektetett a palánták nevelésébe.)

A Caribbean Red Habanero Chili paprika hasonlóan a Habanero egyéb változataihoz szintén nagy víz, locsolás, esővíz igényű, de figyelni kell arra is, hogy azért ne locsoljuk túl,  mert a túllocsolás is árthat a palántáknak.

Mint minden extrém chili esetében, a mindennapi főzés sem a tipikus használati eset, a közönséges Orange Habanerokhoz hasonlóan a Caribbean Red Habanerok is egyre inkább úgy terjednek el, mint extra erős ízfokozók, fűszerek. Salátákhoz, ételeinkhez, egzotikus ételeinkhez fűszernek és szószok, mártások készítéséhez használjuk. Mi kifejezetten szeretjük salátákhoz, mert valóban jó, erős ízt ad neki. Előfordul, hogy párom készít belőle chilis sajtot is, vagy elteszi savanyúságnak.

 

Bármilyen Habanero feldolgozásához, használatához javasolt gumikesztyű, vagy munkás kesztyű illetve szemüveg, védőszemüveg viselése, ez alól a Caribbean Red Habanero sem kivételabanreo sem!!!

A csípősség ezen fokánál javasolt  a fokozott védelem, odafigyelés!

Porát amennyire csak tehetjük, ne lélegezzük be!!!

+Erősségek

RENDKÍVÜL ERŐS

-Hátrányok

KÉNYES PALÁNTÁI VANNAK

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments