Búzavirág - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 25 - 10:10

Búzavirág: A gyógyhatással bíró gyomnövény

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint

A búzavirág neve arra utal, hogy a növény a búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt. A gyomnövényként ismert égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítják. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan molyhos.

Mára már igen ritka a vetésekben, jobbára utak mentén találhatók meg a 25-40 cm magasra növő, elágazó szárú, egyéves, vastag orsógyökerű, szürkészöld színű, finom szőrökkel borított növény példányai. Levelei lándzsásak, szálasak. A fészek közepén álló virágainak csöves pártái kékeslilák, kétivarúak, egyivarú sugárvirágai termősek. Ezeket az egyszerű szépségeket ugyan ritkán látjuk manapság, mégis a „Vegyszermentes kert” őshonos magyar virágmagok keverékének egyik alkotóeleme.

Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kék színű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. Begyűjtése: A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk. (Napra ne tegyük ki, mert fakítja a színét!)

A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. A teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverve a teakeverék tetszetősségét is fokozza.

A keserű anyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea, vagy az összezúzott szirmok formájában – régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként.A növény szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású is, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.

Tea szemgyulladásra, toroköblítésre: 5-10 g szirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele.

Jeges itókaként: A nyári melegben kerti vendéglátáskor gyönyörű látvány lehet egy színes virágokkal, szirmokkal díszített jégtál, közepén fagylalttal, gyümölccsel. Mire a tál elolvad, a benne lévő finomság is bizonyosan elfogy majd. Ugyanilyen szép lehet jégkockába fagyasztott virágokkal hűteni a limonádét, teát. Mindkét „jeges csodára” tökéletesen használható a búzavirág.

A kozmetika sem nélkülözi, például hajöblítőként és arclemosóként is használatos. Őszes hajra festőnövény: Egy maréknyi virágot ¼ liternyi forró vízzel leforrázunk, és 3 órát állni hagyjuk. A megmosott, kissé megszáradt hajat ezzel öblítjük, és bemasszírozzuk. Az így készült hajöblítő finom kékes fényt kölcsönöz az ősz hajnak- míg arclemosóként teát főzünk 3 evőkanál virágból 250 ml vízzel. Ezzel tisztítjuk, mossuk a gyulladt bőrt.

Kirándulások alkalmával érdemes szedni egy csokor vegyes vadvirágot, nem csak a szemünket örvendeztetjük meg vele, hanem remekül mutat egy konyhai vázában is. Persze, jó ha tudjuk, hogy a mezei virágok zömmel gyógyító növények is egyben.

+Erősségek

Dekoratív

Gyógyhatással is rendelkezik

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments