Bhutan királyság! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 április, 25 - 14:14

Bhutan királyságról!

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 100000 Forint
Vonalkód: 13091

Ez az ország sem közismert a világon bizonyára kevesen halottak rólla!

Az indiai szubkontinensen található.Mit is illik tudni rólla nagy vonalakban?Erre a kérdésre igyekszem választ adni véleményemben.

A Bhutan királyság vagy ahogyan mondják rólla ” a sárkányok országa” mindössze 47 000 négyzetkilóméter területű.

Lakossága még az egy milliót sem érte el az 1970-es években, népsűrűsége 16 fő /négyzetkilométer.

Pénzneme az indiai rúpia:

Fővárosa:Thimphu

Körülbelül 10-12 ezer lakosú.

Az önálló monarchia Szikkimtől keletre, Kína, Baglades és India között helyezkedik el.Annyira szegény kis ország, hogy 1967-ben az egy főre jutó nemzeti jövedelem mindössze 60 dollár volt.A királyság déli részét sűrű erdők borítják,. mezőgazdaságilag önellátó és jentős ásványkincsekkel is rendelkezik.A lakosság zöme tibeti eredetű,de nepáliak is sokan vannak főleg a központi völgyekben élnek.Az államvallás a budhizmus. és a papságnak jelentős politikai befolyása is van.Külpolitikailag és gazdaságilag is nagymértékben függ indiától, azonban nagyobb önállóságot élvez mint Szikkim./Erről a királyságról korábban leírtam véleményemet./

1961-ben vezették be az első ötéves tervet,amit 1966-ban a második is követett.Mindkettőt sikeresen végrehajtották.Amint a világban más országok vonatkozásában is látható, a Brit gyarmatosítók figyelmét nem kerülte el Bhutan sem.

Már 1865-ben pénzügyi segély fejében megszerezték a királyság külügyének ellenőrzését.Ezt 1910.ben szerződéssel is megerősítették.1964.ben az akkori maharadzsa Vangcsuk olyan mértékben vette át a hatalmat,hogy az ország csaknem valamennyi számottevő politikai posztján a királyi család  tagjai találhatók.

Később a nemzetgyűlés valamennyi határozata a királyra is kötelezővé vált.1969-ben a király javaslatára a nemzetgyűlés olyan törvényt hozott,hogy Bhutanban  a mindenkori király csak akkor maradhat a trónon, ha a nemzetgyűlésnek legalább a kétharmada támogatja.

Ebben az időben a nemzetgyűlésnek 150 tagja volt,ezeknek egynegyedét a király nevezte ki, a többit ötéves időtartamra választották meg.A királyság legfőbb gondja volt és talán még ma is,a feudális maradványok felszámolása,a gazdaságfejlesztés, az infrastúktúra korszerűsítése, a világtól való elzártság felszámolása.

Ebben a törekvésében India bizonyos mértékben támogatja.

Sok sikert ennek az országnak!

+Erősségek

Némi ismereteket nyújt!

-Hátrányok

Csak vázlatszerű bemutatás!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments