Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14

Bestseller regény az önismeret felé vezető útról

Felhasználási tapasztalat::
Ár : 4490 Forint

Dan Millman: A békés harcos útja

Az önismeret és a megvilágosodás felé

Átfogó írás az egó és a bölcsesség párbajáról. Dan, a könyv főszereplője a világbajnok atléta, akit az élet igen elékényeztetett, de a köznapi sikerein felül nem tudott a mélységekbe látni, mígnem a megálmodott balesete valóra nem vált. De ne rohanjunk annyira előre, hiszen már a könyv első részeiben találkozott Dan egy bölcs öregemberrel, aki egyszerű élelét élve egy benzinkúti shopban dolgozott. Az öreg látszólag hétköznapi emberke, de valójában a felszíni egyszerűsége mögött mély bölcsesség lakozik. Mellesleg a történet egészében nem derül ki az öreg neve, – őt Dan „Szókratész”-nak nevezte el a benne rejlő bölcsességei okán.

Az atléta fiú a találkozás előtt úgy gondolta, hogy született jogánál fogva jár neki egy boldog, magas szintű élet, amit automatikusan megkap az évek során, de Szókrátésszal való beszélgetései során rá kellett jönnie, hogy a vélt automatizmus nem járandóság, meg kell tanulni az élet hogyanját: az alázatot. Ez egy igen fontos tanítás ami több soron is visszaköszön a történetben és olykor komikus szituációkban mutatkozik meg. Többek között a tanítások során Dan és Szókrátész egy rablás áldozata lesz, de a fiú megrökönyödésére az öreg a felháborodás és védekezés helyett felajánlja a rablóknak a ruháikat, sőt Dan karóráját is. Természetesen erre az abszurd reagálásra a rablók megrökönyödnek, – nem találkoztak hasonlóan higgadt reakcióval. Dan a motorbalesetét megelőzően sok időt töltött az öreggel, akiben felismerte a tiszteletreméltó egyszerűséget, s ennek köszönhetően kapott egy akkora lelki löketet, ami segítette a felgyógyulását. Ez egy belső erő volt, ami nem engedte a kétségbeesést és szolgálta a felépülését. Bár többször elbizonytalanodott, de végül nem hallgatott az orvosai tanácsára, miszerint nem lehet többé atléta: kitartóan erősítette a testét és a lelkét egyaránt azzal, hogy Szókrátésszal töltött el sok időt. Az öreg megmutatta a fiúnak a szolgálat erejét, mégpedig, hogy a szolgálattal együtt járó alázat teszi nemessé és erőssé a lelket. Aki ezt a leckét elsajátítja, már kevésbé érheti meglepetés az életben. Ennek az erőnek köszönhetően tudott Dan olyannyira felépülni, hogy mindenki csodálatára újra visszatérhetett az atlétikai pályára. A regényben több soron felismertem Paulo Coelho gondolatait a Fény harcosának kézikönyvéből, azok a bölcsességek az öreg szájából hangzottak el és azok erősítették meg Dant a felismerések révén, hogy ne a külsőségekben győzedelmeskedjen, hanem a belső ereje által. Van egy kedves jelenet, amikor az egyik találkozó alkalmából a fiú feje tele volt akarattal, Szókátész pedig lelökte a hídról a nem túl mélyen lévő vízbe. „Dobd ki a szemetet az agyadból” – mondta neki, s mikor a fiú kiúszott a partra dühösen, az öreg megkérdezte tőle, hogy mire gondolt abban a pillanatban, amikor zuhant? – Semmire! – Volt a válasz. Így üresedett ki Dan, s ezt a leckét annyira elsajátította, hogy ebbe a kiüresedésbe, jelenben élésbe kapaszkodva ugrott neki felépülése után a bajnokságnak, s ennek a jelenlevésnek köszönhetően nyerte a meg a bajnokságot mindenki csodálatára.

Mindenképp érdemes elolvasni a könyvet. Szórakoztató és amellett olyan tanításokkal tarkított, mely a mai rohanó világunkban olykor ugyan megvalósíthatatlannak tűnhetnek, mégis sokszor ezek a tanítások viszik előrébb az embert.

+Erősségek

Olvasmányos

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments