Begónia - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 március, 12 - 11:11

Begónia – színpompás virágokkal és dekoratív levelekkel.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 300 Forint

Ez a csodálatos Begónia 2 évvel ezelőtti anyák napi virág, kislányomtól – amely az eltelt idő alatt csak szebb lett. 

Kicsi virágcserepét kinőtte, s nagyobb tágas helyet kapott – meg is hálálta állandó virágzásával. 

 

A begónia növénynemzetségbe nagyon sok – a világ trópusi és szubtrópusi övezetében élő faj tartozik, amelyek eltérő külsejűek – kerti dísznövényként, valamint szobanövényként is megállják helyüket. 

A begónia világos, de nem tűző napos, egész évben szoba hőmérsékletű /18 C fok körüli/ helyiségben érzi magát igazán jól. Fényhiányos helyen nem virágzik olyan gazdagon, lehullhatnak a virágbimbók is. A túlságosan meleg vagy hideg levegőn szintén lehullatja a virágait. Nyáron félárnyékos helyre kitehetjük a szabadba is. 

Rendszeres, de nagy odafigyelést igényel az öntözése is, ne hagyjuk kiszáradni – azonban a túlöntözést is kerülni kell. A rendszeres tápoldatozást bőséges virágzással hálálja meg – tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.

Kellemesen párás környezetet igényel, amit párásítással is biztosíthatunk – ehhez állítsuk vízzel és kaviccsal töltött tálcára a cserepet. Leveleit és virágait ne permetezzük vízzel, mert a nedvesség kedvez a gombabetegségek kialakulásának, mint amilyen a lisztharmat is. 

A begónia nem  igényel erősebb metszést, elég csak a hajtáscsúcsokat visszacsípni, ezzel szép bokros formát érhetünk el. Arra vigyázzunk, hogy a virágzó hajtáscsúcsokat ne vágjuk el.

Az elvirágzott virágokat távolítsuk el. 

A begóniát nem szükséges túl gyakran átültetni, mert szereti, ha a gyökérzete teljesen kitölti a cserepet. azonban, ha a virágföld tömörré válik, ültessük át laza szerkezetű, jó vízáteresztő földkeverékbe – vízelvezető lyukakkal rendelkező, az előzőnél kicsivel nagyobb tartóba. Az ültetés során ügyeljünk arra, hogy ne ültessük túl mélyre. 

A begóniát időnként megtámadhatják a levéltetvek és a takácsatkák is. Nagyobb problémát viszont a lisztharmat okozhat, amely akkor alakul ki, ha a növény levélzete nedves és rosszul szellőző helyen tartjuk. A lisztharmatot a leveleken megjelenő fehér, porszerű bevonatról ismerhetjük fel. Megelőzésképpen vigyázzunk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz, ne legyen huzatban, de jól szellőző helyet válasszunk a virágnak. A fény is nagyon fontos számára, fényhiányos helyen kevesebb virágot hoz. A kevés fény, valamint a túlságosan meleg, vagy hideg levegő hatására lehullanak a bimbói.

A szeretet virága – szeretettel gondozva.

+Erősségek

Nagyon szép.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments