BARNA VARANGY - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb állatok

Közzétéve 2023 március, 06 - 8:08

BARNA VARANGY

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

A barna varangy, bár sokan irtóznak tőle, mégis egy hasznos állat, mely megfogja a kisebb kártevő rovarokat, megfogja, megeszi a szúnyogot is. Nem mondhatnám, hogy kedvenceim közé tartozik, de mivel hasznos állat, és védett is, így szívesen látott vendég, a KERTBEN!!!

Tegnap viszont fogta magát és beköltözött a házba, hősöm (párom) segítségével viszont megtanult repülni és szépen kiköltözött a kertbe.

De mint említettem ott viszont szívesen látott vendég. De mit érdemes tudni a barna varangyról?

A barna varangy (Bufo bufo) a  (Amphibia)   (Anura) , ezen belül a  (Bufonidae)  tartozó .

 

A barna varangy  szinte mindenütt,  mérsékelt égövi részén , valamint Északnyugat- honos. , ,  szigetén és a  nem fordul elő.  legelterjedtebb kétéltű faja, szinte mindenhol előfordul, sík vidékeken, dombságokon és középhegységekben, ember közelében is, kertekben, pincékben, árokparton stb.

A  legfeljebb hét  hosszú és tíz és tizenöt gramm közötti súlyú. A  legfeljebb tizenhárom centiméter hosszú és ötven és százhúsz gramm súlyú. Az állat általában túlnyomórészt barna színű, szürkés vagy feketés foltokkal; testét olajzöld –  vöröses – szemölcsök borítják. A háton és a mellen található mirigyekben két különböző mérgező váladék termelődik, amelyek elriasztják egyes ellenségeit. Mellső lábával kapja el zsákmányát; párzáskor a hím ezzel  a nőstényt. Úszóhártyával rendelkező hátsó lába nagyobb és erősebb, a meghajtást szolgálja. Egy átlátszó, védő „harmadik szemhéj”, a pislogó hártya segítségével a béka a víz alatt is lát. A száj elülső részében található ízület révén a béka akár tíz centiméter hosszúra is megnövő, ragadós, rózsaszínű nyelvét képes lasszószerűen előre- és visszalendíteni. Ezt a reflexszerű mozgást minden tárgy kiváltja, amelynek nagysága körülbelül megegyezik a zsákmány nagyságával. Tehát nem ismeri fel a szúnyogot, de szívesen táplálkozik szúnyogokkal, lárvákkal. (Meg is látszik rajta, azért ennyire csúf jószág), de ugyanakkor nagyon hasznos is.

Életmódjára jellemző, hogy a barna varangy a környezetével szemben nem támaszt különleges igényeket. A síkságoktól a hegyvidékekig, több mint kettőezer méter magasságig mindenütt találkozhatunk vele. Természetesen erdőkben és erdős pusztákon éppen úgy előfordul, mint az emberi településeken, valamint kisebb álló- és folyóvizek partján. Az állat magányos. Tápláléka különböző gerinctelen állatokból áll. Férgeket, csigákat, pókokat és sok kerti kártevőt fogyaszt el, ezzel hasznot hajt. Tehát összességében csúfsága ellenérre is egy hasznos állat, és igazán értékes. Vadászterületét lassan járja be, áldozatához óvatosan közeledik. Hosszú, tapadós nyelve nyílsebesen kilövell és a rovart már meg is fogta. Ha fenyegetve érzi magát, figyelmeztető helyzetet vesz fel, merev lábain felemelkedik, testét felfújja, fejét előrehajtja és előre-hátra himbálja magát. Ezzel az ijesztő trükkel gyakran megmenekül, ellensége nem meri megtámadni. A barna varangy harminc vagy akár negyven évig is élhet. Szeptember végén vagy október elején bújik el telelelő helyére.

Szaporodására jellemező, hogy a hím négy, öt, a nőstény pedig három, négy éves korban éri el az ivarérettséget. A párzási időszak március–április között van. A nőstény három és tizenkettőezer közötti petét rak le, de csak kettő, három petéből válik ivarérett varangy. A lárvaállapot körülbelül tizenkettő hétig tart.

Sokszor, több szervezet is megy békát menteni, a Farmosi béka mentő csoporttól idézem

…jelzem hogy 2018-2022 közt 5 év alatt összesen nem volt annyi béka, mint amennyit az első 11 évben március 13-án mentettünk. Szóval ez van, az ökológiai összeomlásnak nem állta útját a társadalom, sőt erősen sietteti is azt. Ez van, ezzel kell nekünk is együtt élni…

 

Mivel márciusban ívik a barna varangy, nagyon kérek mindenkit

Hogy legfeljebb repülni tanítsátok meg a hozzátok, házatokba akár

bekerült példányokat,

 

 

DE NE BÁNTSÁTOK ŐKET!!!!

IGAZÁN HASZNOS KIS JÓSZÁGOK!!!

+Erősségek

MEGESZI A LÁRVÁKAT, ROVAROKAT, SZÚNYOGOKAT

-Hátrányok

NAGYON RONDA

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments