BARADLA-BARLANG - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 május, 01 - 20:20

BARADLA-BARLANG

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

Kedvenc túra helyeim, barlangjaim közé tartozik a gyönyörű és hosszú (harminc kilométer hosszan feltárt) Aggteleki cseppkőbarlang. Az Aggteleki cseppkőbarlangot akkor, amikor először itt jártam még ezen a néven nevezték, de helyette ma már a Baradla-barlang, esetleg Baradla-Domica név használatos. Neve, már a Baradla név a szláv barlang, barlangok szóból ered, ami még ma is használatos szó.

 

A Baradla barlang teljes neve, Baradla-Domica barlangrendszer. Nevét onnan kapta, hogy a Szlovákiába átnyúló barlang részét, és ez a nagyobbik részre, Domica-barlangnak hívják. Korábban az Aggteleki-barlang név is használatos volt, ekkor a barlang szó gyakran kiegészült a cseppkő kifejezéssel, és ekkor Aggteleki-cseppkőbarlangként említették a barlangrendszert.

A baradla-barlang triász mészkőből alakult ki, kettőszáz- kettőszázharminc millió évvel ezelőtt. Ezt a területet, a barlang területét a triász időszakban még tenger borította. A tengerből meszes üledékek rakódtak le a tengerben élő, majd elpusztult mézvázú állatok maradványaiból. A triász időszak után a tenger visszahúzódott, a meszes üledék megszilárdult, a terület pedig kiemelkedett. A hegységképződés során a szilárd kőzetblokkok erősen összetöredeztek.

A Baradla –barlang 3 különböző mészkőből alakult ki. A Gutensteini mészkőből, a Steinalmi émszkőből és a Wattersteini mészkőből.

A Gutenstaini mészkő a barlang bejáratát alkotó, szennyezett mészkőt jelenti, a Steinalmi mészkő már tiasztább, de találhatóak benne a régi időkből alga és tengeri liliom maradványok is, színe pedig világoszürke. jellemző rá, hogy jól karsztosodó, cseppkőképződésre kivállóan alkalmas. A Wettersteini mészkő pedig A Vaskaputól az aggteleki kifolyásig található, jól karsztosodó, zöldalgákban, csigákban gazdag része a barlangrendszernek.

A Baradla-barlang kettőezer-kétszáz- huszonhét méter hosszú, a Domica-barlanag pedig nyolcezer-egyszázhuszonhét méter hosszú.

Élővilágát igen széles, leginkább a denevérek, kétszárnyúak, ugróvillások, hengeresférgek, gyűrűsférgek, egysejtűek és rákok alkotják. A látogatóforgalom növekedése átalakította a denevérek fajösszetételét. A tömeges fajok (elsősorban Myotisok) helyét a zavarástűrőbb Rhinolophusok vették át. 

Amennyiben kíváncsiak vagyunk egy gyönyörű. látványban és élővilágban gazdag cseppkőbarlangra, amelyhez kapcsolódik egy nemzeti park is, melyben akár túrázhatunk is, bátran ajánlom erre a célra a Baradla-barlangot, mely az Aggteleki nemzeti park területén helyezkedik el.

Tudom ezt a barlangot ajánlani azoknak is, aki sportolni, túrázni vágynak, de családok, kisgyermekesek számára is kitűnő kikapcsolódást, kirándulási, sétálási helyszínt  jelenthet.

 

Kellemes kikapcsolódás, élményekben gazdag kirándulást,

túrázást, sportolást kívánok mindenkinek,

aki felkeresi (a mai nevén már)

Baradla-barlangot, cseppkőbarlangot!

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ, EGÉSZSÉGES LEVEGŐJŰ, LÁTVÁNYOKBAN GAZDAG

-Hátrányok

NINCS ILYEN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments