Éticsiga - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb állatok

Közzétéve 2023 január, 23 - 10:10

Az éticsiga – a kicsike állat, amely a legnagyobb méretű házas csigafaj Európában.

Udvarunkban egyre ritkábban látunk csigát. A korábbi évtizedekben sok volt, főleg eső után. Mindig vigyáztunk arra, hogy ne lépjünk rájuk – és betettük a füves részbe. Mostanában keveset látunk – és akkor a kezünkbe vesszük, megnézegetjük, megcsodáljuk a kis élőlényt. Ha hosszabb ideig tartjuk a kezünkben, bátran kinyújtják kis érzékelőiket, de azonnal visszahúzzák egyetlen pici mozdulatra is.

Ez a típusú csiga – amely a mi udvarunkban, kertünkben is előfordul – az éticsiga.

Az éticsiga őshonos Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Kelet-Franciaországban, Észak-Olaszországban, Németországban, Magyarországon, Hollandiában, Lengyelországban, Nyugat-Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában, Romániában és a Dél-Kelet-Európai országokban. Betelepített fajként tartják számon Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Angliában.

Az éticsigák élőhelye a ritkás, nedves talajú lombos erdők, kertek, rétek, bokrosok. Szereti a bozótos, dús növényzetű élőhelyeket is. Kedveli a hűvös, nedves talajt. Megtelepszik az ember közelében is.

Az éticsiga télen és a forró nyári napokon dermedt állapotba merül. Ilyenkor meszes burkot von maga köré.

A csiga hímnős, mégis párt kell keresnie a párzáshoz. A párzás közben mindkét állat megtermékenyül. A párzás május, augusztus hónapokban megy végbe, melyet követően mindkét csiga a talajba ássa magát és lerakja a petéit. Néhány hét alatt a kis csigák kikelnek – ezt követően 3-4 év elteltével válnak ivaréretté. Hatéves korukig is élhetnek.

A legnagyobb méretű házas csigafaj Európában az éticsiga.

Hazánkban 11 védett csigafaj él, az éticsigán kívül.

Egy kifejlett csiga háza 45 milliméteres. Teste egy fejből, lábból és zsigerzacskóból áll. A fején két pár tapogató van, a felsőkön ülnek a szemek.A csigák feje kicsi, rajta található a szájnyílás. Lábuk ellaposodott csúszó, vagy hasláb. A szájnyílás és a talp széle között nyílik a nagy talpmirigy. Ennek váladéka teszi a hasláb felszínét  síkossá. Ezen képes csak az állat tovább csúszni. A haladó csiga mögött a megszáradt nyálka mászásnyom formájában marad meg.   A csiga szuper ereje, hogy nemcsak a felső tapogatóját tudja visszahúzni, de tulajdonképpen egy pillanat alatt az egész testét begyűri a házába, amikor veszélyt érez.  És akkor is, ha télen, vagy a forró nyári napokon elvonulásra vágyik. Ilyenkor egy meszes réteggel lezárja a háza bejáratát. A csigaház egész élete során együtt növekszik az állattal.

Növényeket fogyaszt, amiket a reszelő nyelvével darabol fel. A kerti növényeket is megdézsmálja. Kedvence a büdöske nevű virág, amelyet csonkig képes lerágni.

Itthon áprilistól június közepéig lehet gyűjteni, de kizárólag engedéllyel.

+Erősségek

Az állatokat szerető ember rácsodálkozik.

-Hátrányok

Lassan halad és nagyon könnyen megsérül.

Jessyke

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments