Anyarozs gomba - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 14 - 8:08

Az anyarozs gombából gyógyszert készítenek

Az anyarozs gomba egy élősködő gomba a tömlős gombák osztályából. Elsősorban a rozs kálaszain található meg, de más pázsitfűféléken, valamint egyes pálkaféléken is élősködik. A gomba áttelelő része, a varjúkörömre emlékeztető szklerócium orsó alakú, egyenes vagy kissé ívelt hossza 1-2,5 cm, vastagsága 2-5 mm. A szklerócium színe ibolyásbarna vagy majdnem fekete, törésfelülete szürkésfehér, e felület közelében ibolyás árnyalattal, állománya frissen hósos, szárítás után szaruszerű, töréskor pattan. A gazdanövény kalászáról nyáron lehullott szklerócium felületén tavasszal megjelennek a termőtestek, melyek fonalas, nyelén színes, gombostűfejnyi képlet fejlődikłí ennek belsejében nagyszámú peritécium van tömlőkkel, utóbbiakban pedig a mikroszkopikus méretű, fonalas aszkospórák. Ezeket a szél a rozs vagy más gazdanövény virágzó kalászaira juttatja, a magházon gombafonadék fejlődik, mely nemezszerű bevonatot kékpez, és „mézharmatot” választ ki, és rovarokat csalogat magához; a rovarokat a ragadós nedvvel együtt magukkal viszik a konídiumokat is, ezáltal újabb kalászokat fertőznek meg. A szél által terjedő, spórákkal történő fertőzést elsődlegesen a rovarok biztosította, nokídiumok általit pedig másodlagos fertőzésnek nevezzük. A megfertőzött virágokból nem fejlődik szemtermés, hanem szklerócium. Az anyarozs a hűvösebb, nedvesebb vidékeket kedveli.

Az anyarozs szkleróciumát elsősorban mesterségesen fertőzött rozstáblákról nyerik. A szkleróciumok legfeljebb egy évig tárolhatóak. A zsíros olaj könnyen avasodik, nehezíti a tárolást, ezért legföljebb egy évig tartható el ép szkleróciumok esetében. Aprításuk közvetlenül a felhasználás előtt történik, ekkor zsírtalanítják. Jellemző festékanyagaik alapján azonosítható a szkleróciumok jelenléte a lisztben. Biogén aminjai és egyéb nitrogéntartalmú vegyületei is rendelkeznek kisebb-nagyobb hatással, ezzel magyarázható, hogy az alkaloidmentes szkleróciumok használatakor is értek el eredményeket. Tulajdonképpen hatóanyagai jellemző indolvázas, lizergsavat tartalmazó alkaloidok, ezek közül a következő hat a legfontosabb: az ergometrin, az ergotamin és ergozin, az ergokornin, ergokrisztin, ergokriptin. Az elsőként említett alkaloid a lizergsavnak egyetlen aminoalkohollal alkotott vegyülete, a többi szerkezetében viszont a lizergsavhoz kapcsolt aminosavak találhatóak. Valamennyi hatásos alkaloid optikailag aktív, balra forgató; optikai és biológiai aktivitásukat csak enyhén savas közegben, karbonsavak jelenlétében őrzik meg, oldott állapotban azonban csak korlátozott ideig; lúgos közegben jobbra forgató izomerekké alakulnak át, melyek gyógyászati szempontból értéktelenek.

Az anyarozs alkaloidok erős, méhre ható szerek. Az ergotamin és ergotoxin a méh izomzatának ismétlődő, majd tartós összehúzódását váltja ki, ennek hatására összenyomják az ereket és a méh vérzést megszüntetik. Befolyásolják a keringő vér alvadékonyságát. Az ergomint koffeinnel kombinálva kiváló migrénes fejfájásra.

Tehát ez a gombafajta nagyon hasznos egészségünk szempontjából.

+Erősségek

a vérkeringés alvadékonyságát szabályozza

méhösszehúzó és vérzéscsillapító hatású

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Anyarozs gomba fotók

2023.05.15

Stresszcsökkentés!-Vélemény!

Sokan vannak, akik stresszevők. Amikor valami miatt idegeskednek, akkor kényszerűen nassolni akarnak valamit. Ha ilyenkor okosan nyúlunk a hűtőszekrénybe vagy a kamra polcára, akkor nem csak azt...