Aloe vera - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyógyszerek

Közzétéve 2023 július, 08 - 22:22

Az Aloe Vera egy nagyszerű dísznövény, de gyógynövényként is funkcionál.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több

Az Aloe Vera vagy Orvosi aloe nagyon közkedvelt gyógynövény, jótékony nedveinek köszönhetően. Számtalan kozmetikai termékben felhasználjuk, mert nagyon kedvező a bőr regenerálásában, gyógyításában.

Nekünk is van mindig egy-két cseréppel, hiszen nagy előnye, hogy itthoni körülmények között is könnyen nevelhető és fel is használható.

Rendkívül mutatós növény, jó légtisztító – lakásban, kertben egyaránt tartható.

Gondozása nagyon egyszerű, így mindenkinek ajánlatos termeszteni ezt a növényt.

Különlegessége, hogy a teljes növénynek csak az 1,5 %-a szilárd, a többi mind víz. Vastag levelei tartalmazzák azt a gyógyhatású zselét, amely pl. a bőrsérülésekre is jó.

Az Aloe Vera gondozása lakásban nem bonyolultabb, mint a kertben. A világos, napos helyeket kedveli, a tűző naptól azonban kíméljük, mert akkor a levelei könnyen elszíneződhetnek. Nyáron kihelyezhetjük az erkélyre, vagy a kertbe, ahol nem éri közvetlenül a napfény órákon keresztül. Nyáron kedveli a szoba hőmérsékletet, a meleget is. Télen viszont biztosítanunk kell számára a hűvösebb, kb. 5 fokos hőmérsékletet, ilyenkor előtérbe, folyosóra érdemes helyezni, ahol nincs radiátor. Az Aloe Vera Dél-Amerika sivatagos részéről származik, így vízigénye alacsony. Nem szabad túl locsolni. Nyáron 2-3 három hetente is elég megöntözni, télen pedig egy hónapban egyszer. Tápoldatozásra nincs szüksége, az átültetések során megkapja a szükséges tápanyagokat. Évente érdemes átültetni a megfelelő, egészséges fejlődés érdekében. De kétévente mindenképpen. Az átültetés mindig ősszel történjen, semmiképpen sem nyáron – általános virágföldet és homokot használjunk összekeverve.

A növény remekül jelzi az igényeit és a problémáit. Ha sok vizet kap, levelei sárgulnak, majd szétesnek. Ilyenkor hagyjuk kiszáradni a földjét és távolítsuk el a beteg leveleit. Ha kevés vizet kap, a levelek elvékonyodnak, szélei fodrosodnak – öntözéssel segíthetünk rajta. Ha kevés napfényt kap, a levelek a földhöz simulnak – érdemes naposabb, világosabb helyre áthelyezni. Ha tűző nap éri, levelei megbarnulnak. Olyan helyre tegyük, ahol a délelőtti napfényt kapja, délután nem éri.

Az Orvosi aloé gyógyhatása nagyon sokrétű. Alkalmas a bőr regenerálására, a bőr hámosítására. Kitűnő gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. Használhatjuk nyugodtan rovarcsípésre, enyhe égési sérülésre, horzsolásra, herpeszre, leégésre. Egyszerűen egy éles késsel vágjuk le a kívánt mennyiséget és a benne található átlátszó nedvvel kenjük be a sérült bőrfelületet – hagyjuk rajta, amíg kellemes.

Fontos tudnivaló: A fiatal Aloe Vera nem rendelkezik gyógyító hatással. Minden esetben 4-5 éves korában éri azt a fejlettségi szintet, amikortól alkalmas lesz ilyen jellegű felhasználásra.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments