Közzétéve 2022 június, 07 - 9:09

Autónkért okosan!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 13456

Eddigi életemben sok autóm volt, de mindent megtettem azért,hogy karbantartott, szép legyen.

Engem mindig nagyon bosszantott, ha egy kiadós eső után sáros, piszkos lett, igyekeztem mielőbb szép állapotba hozni.

Így vagyok ezzel mindmáig.Ha szépen kitisztítom kívül belül, úgy érzem  autóm meghálálja, úgy érzem szebben, csendeseben megy.Egyszóval nem érzem magamat jól a pisztos autóban.Tudom,hogy a sok mosás sem használ neki, hiszen hamarabb rozsdásodhat, de ennek ellenére én csak a tiszta autót szeretem.

A piac rengetek autó ápolót, mosó szert, vakszokat, fényezőket,vízlepergető stb stb. dolgokat kínál,de az árukat is megkérik.

Manapság 1000Ft-ért szinte semmi nem kapható, amivel autónkat rendbe tehetnénk, még a minőségi samponok is itt kezdődnek a fényezők, viaszok szilikonok pedig több ezer forintért kaphatók.

Manapság gombamódra szaporodnak -létesülnek- városokban és már kisebb településeken is a nagynyomású autómosók.

Nagyon gyorsan, szépen lelehet mosni az autónkat, habfürdő, foltmentes víz, viszolás, samponos víz, mind-mind rendelkezésre állnak.Kilehet a szőnyegeket is mosni, a kocsit kiporzsívózni csináld magad módon.Őszintén megmondom én is élek ezzel a lehetőséggek, gyakran meglátogatom ezeket a mosókat.Manapság már nem megengedett városban,hogy  a panel épületek előtt a parkolóban mossuk le az autónkat mint régen.Meg is büntetnének.Az a világ elmúlt.Védeken,Kertes, családi ház udvarán, azonban szerintem még élnek a hagyományos autókozmetika lehetőséggel.Saját portáján miért ne tehetnék meg,hogy autóikat lemossák.Én úgy vagyok az autó tisztaságát, ápoltságát illetően, hogy ha valakinek piszkos, koszos a kocsija, arra következtetek,hogy ő önmaga is ilyen trehány ember lehet, akinek a lakása, környezete is így nézhet ki mint a kocsija.

Lehet,hogy tévedek, bizonyára vannak kivételek.Ha valakinek a lakás bejárata, ajtaja. piszkos koszos, úgy gondolom a lakás belülről is hasonló lehet.Esetek többségében- ritka kivétellel- bejött ez a megfigyelésem.

A képen látható kocsit sem tisztította tulajdonosa talán soha, úgy van vele majd lemossa az eső.

Van néhány, bevált egyszerű, tapasztalatom az autóápolással kapcsolatban!

HOGYAN MOSSUK LE AZ AUTÓT?

Válaszom,hogy egy vödör vízbe öntsünk egy csészényi (1-1,5 dl)  p  e t r ó l e u m o t.

Miután ezzel  a vízzel autónkat lemossuk, töröljük át puha kendővel, vagy szarvasbőrrel.

Ennek a mosásnak több előnye is van.Bármilyen piszkos is az autó, nem csepeg minden a víztől, nem kell alaposan utánaöblíteni.Másik előnye,hogy a karosszériáról lepereg a víz, nehezebben rozsdásodik.Előnye továbbá,hogy az utánfényezést is megtakarítjuk vele.

A SZÉLVÉDŐK ÉS LÁMPÁK TISZTÍTÁSA!

Mosogatószerrel- purt javasolján-, belemártott vizes szivaccsal gyorsan eltávolítható a piszok, por, egyéb szennyeződés a szélvédőról, lámpákról, króm alkatrészekről,de mosás után öblítsük le alaposan.

Tippem:A szélvédő üvegről a rovarok maradékát műanyag hálóval dörzsöljük le, olyan hálóval mint amilyenben a burgonyát és a hagymát csomagolják.Kitűnően használható erre a célra!

ROZSDAFOLTOK AZ AUTÓNKON!

A krómozott lökháritóról, alkatrészekről  összegyúrt  a l u f ó l i á v a l  vagy f é m g y a p o t t a l dörzsölhetjük le a rozsdafoltokat.Nagyon bevált, minden krómozott alkatrész, tartozék rozsdamentesítéséhez!Ezt a módszert nagyon jól lehet alkalmazni motorkerékpárok esetében is, de kerékpároknál is.A krómozott felületeket ezzel a dörzsöléssel ujjá varázsolhatjuk.

Jó rozsdaeltávolító szer a  p e t r ó l e u m is.

Komolyabb rozsdafoltok eltávolításához azonban már nem biztos,hogy a fenti módszer megfelelne,ezekhez már rozsdaoldószert kell használni.Kereskedelmi forgalomban ezek is kaphatók.

A KAROSSZÉRIÁN KELETKEZETT KISEBB KARCOLÁSOK!

Ideglenesen, ha nincs kéznél megfelelő lakk, használhatunk zsírkrétát is a hiba javításához,Színtelen körömlakkal bekenve tartós lessz.

KÁTRÁNYFOLTOK A KAROSSZÉRIÁN!

Nyáron nagy melegben az aszfalt gyakran megolvad és a kerekek felszórják a szurkot, kátrányt tartalmazó anyagot ami nagyon erőssen rátud tapadni a felületekre.

Ezek eltávolítására nagyon jó szer a petróleum és a lenolaj.

Egy tiszta rongyot itassunk át lenolajjal, tegyuk rá a szennyeződésre, hagyjuk amíg oldja, meglágyul, majd töröljük le.

Petróleummal is ugyanezt a műveletet alkalmazzuk.

Ha levonót vagy más hasonló ragasztott címkét akarunk eltávolítani a karosszériáról, javasolom,hogy áztassuk át ecetes vízzel,vagy citromlével, citromleves vízzel, majd puha ronggyal dörzsöljük át.

Előfordulhat,hogy valaki dohányzik az autóban- már egyre kevesebben – ekkor szórjuk a hamutartóba kevés szódát, szódabikarbónát.Ez eloltja a parazsat.

Van már néhány tippem!

Hogy ne korrodáljon az akkumulátor rögzítés, ne kerüljön sok kontakt problémára, vegyük ki az akkumulátort, pólusait és kábelsaruit mossuk le erős mosószerrel, száradás után dörzspapírral dörzsöljük át, és kenjük be vazelinnel vagy gépzsírral.

Ha a garázs keskeny, sok lom van benne, nehéz a beállás, készítsünk lécből vezetővonalat, rögzítsük le a padlózathoz,hogy biztosan hajthassunk be.Ezeket a vezetőléceket fessük be fehérre,jól látható legyen.

Másik javaslat, ha éppen annyi hely van hogy teljesen előre kel menni ahoz,hogy az ajtót is betudjuk zárni.Ebben az esetben álljunk be, függesszünk fel egy puha gumilabdát a mennyezetre,úgy hogy a szélvédő üvegét érintse.Ez jelzi mennyit mehetünk előre, elkerüljük,hogy a kocsi eleje ütközzön valamibe és még az ajtót is betudjuk zárni.

Előbb utóbb de eljön a tél is.Nagy probléma a zárak, ajtók stb. lefagyása.Mennénk de nem tudunk, mit tehetünk?

AUTÓNK BEFAGYÁSA!

A gumitömítéseket dörzsöljük be hintőporral vagy glicerinnel.Ez víztaszító és nem károsítja  tömítéseket.Különösen téli autómosást megelőzően javasolt.Legmegfelelőbb megoldás azonban ha szilikon spay-vel befújjuk.

Ha lefagy a z á r , a kulcsot melegítsük meg gyufával vagy öngyujtóval tegyük a zárba és nagyon óvatosan fordítsuk el.Ismételjük meg többször ha szükséges.Fujjunk a résbe és a kulcsra is jégoldót igy próbálkozzunk.Érdemes grafitport beszórni a zárba mielőtt beköszöntenek a fagyok.

A szélvédő kemény hidegben hamar befagy, a reggeli elindulásnak gátat szabhat.Javasolom,hogy ha a kocsink a szabadban parkol tegyünk  a szélvédóre fóliát az ablaktörlő lapátokkal leszorítva.

Nem tud a kocsi elindulni jegges az aszfalt, akkor legjöbb ha egy szőnyeget használunk segítségül.kerék alá csusztassuk görítsuk rá a kocsit, valószínőleg elfog tudni indulni.

Fagyálló folyadékot házilak is készíthetünk!

1 liter deneturált szesz, egy csésze víz, két evőkanál folyékony mosogatószer, 37 fokig fagyálló.

Remélem,hogy ezekkel a tanácsokkal sok autóstársamnak tudta némi segítséget nyujtani!

+Erősségek

OLcsó, egyszerű!

-Hátrányok

Csak néhány tanács!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments