Ausztria – Tauplitz - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2021 március, 21 - 11:11

Ausztria az a hely, ahová nem csak egyszer érdemes ellátogatni

Tauplitz hegyekkel körülölelt, méltán népszerű síparadicsom Stájerországban, Ausztriában. Síútjai összekötik Tauplitzalmmal és Bad Mitterndorffal.

Már a Hegyeshalmi határátkelő után érezhetttük kis hazánk és Ausztria “szétválását”. A szélkerekek, szépen felsorakoztatott szőlőtőkék, egyre sűrűbb és egyre magasabb hegyek, meredekek, és a hegyekbe vájt több kilométer hosszú ventilátorral, világítással, menekülőútvonalakkal ellátott alagutak látványa varázslatos. Aki először jár erre, annak érdekesek és kissé félelmetesek ezek a hosszú folyosók, ahogy mi is némi feszültséggel telve haladtunk át rajtuk.

 

Az út több mint négy órás volt, mégsem tűnt annyinak, mert gyorsan lehetett haladni, és a látvány, ami a szemünk elé tárult, több volt, mint lenyűgöző. A Grimming hegy hatalmas csúcsa 2351 méter magasan feszít, és téli időben, hóesés után lélegzetelállítóan varázslatos.

 

 

Maga Tauplitz 896 m magasan található, a határtól nagyjából két és fél óra útra, egy csendes, nyugodt falu. Mivel a leghóbiztosabb terület, így a téli időben, főleg hétvégéken zsúfolásig tele van. Kezdő és haladó síelők egyaránt megtalálják számításukat, és a sípályát, melyen biztonságosan gyakorolhatnak vagy hódolhatnak szenvedélyüknek. De azok is előszeretettel látogatják, akik csak kíváncsiak a gyönyörű hegyek látványára, és a tiszta, friss hegyi levegőre. Hosszú, élvezetes sétákat lehet tenni télen a hófödte tájon a falu környékén, nyáron pedig a csodásan zöldellő hegyek közt.

Tauplitzban van Spar, pékség, és számos hotel, étterem.

Közvetlenül A Laslo’s étterem mellett halad egy négyszemélyes felvonó, mely Tauplitzalm 1650 méteres csúcsára visz. Ide Bad Mitterndorfból is el lehet jutni kocsival (mi mindkettőt kipróbáltuk), de akkor elmaradna az élmény, amit a felvonóból elénk táruló látvány jelent. Aki nem hódol a téli sportoknak, akár gyalogosan is nekivághat az útnak a kijelölt túraútvonalon.

 

Bár a Bad Mitterndorfból vezető út fizetős, de megéri a látványt. És ha nem kanyarodunk el Tauplitzalm felé, egyenesen a Mittersteini gondolához érünk, ahol síbérlettel ingyenesen fellibeghetünk Lawinenstein 1965 méteres csúcsáig. Ott kiszállva csodás képeket készíthetünk, majd a gondolával visszatérhetünk. Viszont a hegycsúcsról a merészebbek sível, snowboarddal száguldhatnak lefelé a meredek fekete pályán.

 Összességében Ausztriának ezen része az a hely, ahová nem csak télen, és nem csak egyszer érdemes elmenni.

 

+Erősségek

Hóbiztos terület

Túraútvonalak

Gyönyörű hegyek

Ksissy

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments