ASZTALITENISZ MÁS NÉVEN A PING-PONG - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2022 február, 26 - 10:10

ASZTALITENISZ MÁS NÉVEN A PING-PONG

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5000 Forint

Kedvenc sportjaim közé tartozik az asztali tenisz, vagyis a ping-pong. Igaz én csak a fallal játszom, mert másra nincs lehetőségem, de ha meg tudom oldani és van terem bérlési lehetőség 1-2 órára a közelben, biztosan el fogok menni párommal. Ő ugyanis nagy játékos, régebben versenyeket is nyert. (Persze amatőr szinten. J )

Az asztalittenisz, más néven ping-pong egy labdajáték amelyben egyéni  szinten kettő, páros játék esetén négy személy játszik, sportol. ( Jó testmozgásnak is, elég rendesen égeti a zsírt)

A labdát egymás között kell ütni ütőkkel. A játékot egy asztalon játsszák, amelyet háló választ ketté. A játék adogatással (szervával) indul (a kezdő játékos úgy üti meg a labdát, hogy az előbb a saját, majd az ellenfél térfelén is lepattanjon) Az ellenfélnek már „csak” át kell ütnie a másik térfélre a labdát, ezt követően a szerváló játékosnak is hasonló a feladata. A pontot az a játékos éri el, aki utoljára tette át szabályos ütőfelülettel a labdát.

Az asztalitenisz-öltözet: sportcipő, rövidnadrág (combközépig érő), póló (NEM fehér). A különböző asztalitenisz cégek különböző típusú felszereléseket gyártanak.

A többi felszerelés adja meg a játék minőségének nagyobb részét: asztal, háló, ütő, labda.

A pingpong hosszú múltra tekint vissza, egyes források szerint a korabeli Európában már a 12. században ismertek és játszottak egy, a mai asztaliteniszhez nagyon hasonló játékot. A sportág mai formájában a 19. században jelent meg Angliában, ahol eleinte szabadidős szórakozásnak, úriemberekhez méltó testmozgásnak számított. A huszadik század elejére a „pingpong” komoly népszerűséget ért el egész Európában, és ismertté vált több keleti országban is. A sportág elterjedésével párhuzamosan erősödött meg az asztalitenisz versenysport jellege is. Egységesítették a szabályokat, bevezették a 21 pontig tartó szetteket, és az öt pontig tartó szervacserét. Ebben az időben alakultak meg az első sportklubok, és nemzeti szakszövetségek is.

Az első asztalitenisz-világbajnokságra 1926-ban került sor.

A sportág óriási fordulatot vett az 1950-es években, mikor a japánok megjelentek a „hangtalan géppuskával” vagyis a szofttal. Ez a mai napig használt legnépszerűbb ütőborítás elődje volt.

Az 50-es, 60-as években ázsiai fölény volt kialakulóban, a japánok, majd a kínaiak léptek előtérbe, csak a svédek tudták megszorongatni őket, majd később a sportág „tanítómesterei”, a magyarok Aranycsapata is feliratkozott.

A magyar aranycsapat, vagyis az 1979-ben a phenjani világbajnokságon aranyérmet nyert csapat tagjai: Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor

 

Szóval a magyarok között, Magyarországon is elterjedt játékról van szó, büszkék lehetünk ebben a sportágban sportolóinkra.

Ha kedvet kaptál volna esetleg a játékhoz, akkor a közeledben lévő  edző teremben van rá lehetőség, hogy 1-2 órára kibéreld az asztalt. A legtöbb helyen van erre lehetőség, főleg nagyobb városokban.

+Erősségek

KÖZKEDVELT JÓ SPORT

-Hátrányok

NEM TUDOM

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments