ARANYHÖRCSÖG, SZÍRIA ARANYHÖRCSÖG - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 06 - 8:08

ARANYHÖRCSÖG, SZÍRIAI ARANYHÖRCSÖG

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

Egyik kedvenc állatom, bár sokan nem szeretik, nekem mégis tetstzik, és régebben tartottam is egy-két bohókás példányt a szíriai aranyhörcsög. A szíriai aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) az  (Mammalia)   (Rodentia) , ezen belül a  (Cricetidae)  tartozó . A  alcsalád legjobban ismert faja. Vadon élő populációja végveszélyben van, de háziállatként és tudományos kísérleti alanyként (amit maximálissan ellenzek) népszerű és elterjedt. A felnőtt egyedek testhossza tizenhárom és tizennyolc centiméter közötti.

Az alcsalád legtöbb tagjához hasonlóan a szíriai aranyhörcsögnek nagy, tágulásra is használható pofazacskói vannak, melyek pofájától a válláig érnek. A természetben táplálékukat járataikban halmozzák fel; az élelmet a pofazacskóikban szállítják otthonukba. Táplálékbőség idején hatalmas mennyiséget gyűjthetnek össze, egyetlen hörcsög járatában egyszer huszonöt kilogramm gabonát találtak.

Minimum 80×50 cm alapterületű ketrecre vagy terráriumra, 15 cm vastagságú pormentes forgácsra van szükségük. 1-2 marék szénát adjunk nekik, amely koptatja a fogukat, bujkálnak benne és fészket építenek belőle. Nagy méretű fából készült bújókkal és mászókkal rendezzük be lakhelyét. Rakjunk be csincsilla homokot is. Örömmel „fürdenek” benne, a homok megköti a faggyút, Ezáltal tisztítja az állat szőrét.

A mókuskerék zárt futófelületű legyen, nehogy megsérüljön kisállatunk!  30 cm átmérőjű kereket válasszunk, ez elég ahhoz, hogy levezesse felesleges energiát. Viszont tényleg nem ajánlott éjszakai életmódja miatt hálószobába helyezni, hiszen éjszaka is hajtja kis hörcsögünk a kereket, ezzel zajt okoz. Mondjuk én kimondottan szerettem éjjel is hallgatni őket.

Az almot elég havonta tisztítani (egy 80×50 cm alapterületű, 15 cm vastag forgácsréteggel ellátott területesetén). Ha ritkábban takarítjuk a hörcsög büdös lesz, megbetegedhet, a forgács büdös és penészes lesz. Ha gyakrabban, naponta, akkor a hörcsög teljesen stresszel, hogy eltűnik a szaga, ezért gyorsan beszagosítja, hogy biztonságban érezze magát.

Az ivarérett nőstényeknek négynaponta van . Ha egy nőstényt és egy hímet a tüzelési időszakon kívül teszünk egy ketrecbe, a nőstény megtámadhatja a hímet. A szíriai aranyhörcsög tizenhat napos  ideje a legrövidebb az ismert  között. Egy alomban akár húsz kölyök is születhet, bár az átlagos alomméret nyolc egyedből áll. Egy gyakorlatlan vagy magát fenyegetve érző anyahörcsög elhagyhatja, vagy akár  utódait, ezért nem hozzá értő tartók számára nem javasolt a faj szaporítása.

Számukra a 20-25 °C ideális. Télen se legyen hidegebb 15 °C-nál. Ne érje őket huzat, vagy közvetlenül tűző napfény. Éjszakai életmódja miatt ne tegyük hálószobába, hacsak nem szeretjük hallgatni a mókuskerék mozgását, forgását!

 

A hörcsögünknek szüksége van fehérjékre is, amelyet az alábbi módon, alábbi alapanyagokból biztosíthatunk számára:

·         Édesvízi halak – a legáltalánosabb a szárított kínai razbóra

·         Gammarus (tüskés bolharák) – szárítva adható

·         Garnéla – az édesvízi garnélák szárítva adhatók

·         Gyászbogárlárva – élő vagy szárított formában is adható

·         Joghurt – natúr, cukormentes joghurt ritkán adható

·         Kutyatáp – minőségi, magas hústartalmú kutyatáp ritkán adható

·         Lisztkukac – élő vagy szárított formában is adható

·         Macskatáp – minőségi, magas hústartalmú macskatáp ritkán adható

·         Sajt – kizárólag natúr sajt adható, lehetőleg zsírszegény

·         Selyemhernyó báb – szárítva adható

·         Szöcske – élő vagy szárított formában is adható

·         Tejföl – zsírszegény, illetve alacsony zsírtartalmú tejföl ritkán adható

·         Tojás – a tojásfehérje főve adható, sárgája kerülendő

·         Túró – sovány túró adható

·         Tücsök – élő vagy szárított formában is adható

Ivóvizét naponta cseréljük. Használhatunk golyós önitatót is, de akár egy másik kerámia tálat is beszerezhetünk – így természetes módon és testhelyzetben jut vízhez.

 

Az aranyhörcsög területvédő ösztöne nagyon erős. A szelíd példányok is megtámadják, sőt akár meg is ölhetik felnőtt fajtársaikat. Ezt elkerülendő, négyhetes koruktól kezdve teljesen el kell őket különíteni egymástól.

 

Magányos állatok!

Nem tarthatóak együtt!

+Erősségek

CUKI, ARANYOS, KEDVES

-Hátrányok

HARAP, HA ÉLELMISZER SZAGOT ÉREZ A KÉZEN

HARAP, HA MEGIJED

ÉJSZAKAI ÉLETET ÉL

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments