Appassionata - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 április, 16 - 12:12

“Appassionata” ifjúkorom emlékezetes regénye.

Ifjú korom nagyon kedves regénye volt az „Appassionata” c. könyv.

Szilvási Lajos művei közül több könyvet elolvastam, de ez a regény különösen megfogott. A könyv szereplőinek jelleme, megnyilvánulásaik tisztán mutatták az akkori idők nehézségeit, félelmeit, szomorúságát. Különösen tetszett a főszereplő – Türr Pál élni akarása. Hazáját szerető katona volt, azonban szerette volna az életét békességben, biztonságban tölteni. Szerette volna szerelmét is kinyilvánítani, de féltette a lányt – ezért elrejtette érzelmeit.

1944. október 15-én öt magyar katona megszökik a frontról. Csak ők maradtak életben a századból, amely annak idején a keleti hadszíntéren kezdte meg tragikus sorsát.  Parancsnokuk Türr Pál főhadnagy, már csak egyet akar: túlélni a háború utolsó hónapjait biztos rejtekhelyen. Kalandos menekülésük során felvesznek a kocsijukra egy sebesült angol pilótát, egy öreg munkaszolgálatos cigányt, és egy gyönyörű fiatal lányt, Olgát. Ő zeneakadémiai növendék, és a családja elől szökik. Nem szeretne nyugatra emigrálni. Zuárd atya, az emberséges rendfőnök jóvoltából  egy premontrei rendházban lelnek biztosnak látszó menedéket. Itt a rejtőzködés nehéz idegfeszültséggel teli heteiben kibontakozik a regény konfliktusa  Szojka, a  gépkocsivezető  és Türr főhadnagy között. Dönteniük kell: segítenek-e kiszabadulni a kolostor alatti völgybe hurcolt politikai foglyoknak, vagy végzetükre hagyják Őket. Türr főhadnagy a végsőkig  ragaszkodik vélt igazához. Nem akar részt venni az akcióban, mire három embere az Ő akarata ellenére kísérli meg a kiszabadítást. Vállalkozásuk és az ezt követő drámai eseménysor a regény csúcspontja.

A kolostor csöndjében ébredt szerelem Türr főhadnagy és Olga szerelmének finom rajza szövi át az izgalmas cselekményt, amelyet az Appassionata három tétele fog egységbe.

A regény szomorú, de nagyon izgalmas cselekménye lekötötte a figyelmemet, és most 40 év után, hogy ismét elolvastam – semmit sem csökkent az értéke – ugyanolyan érdeklődéssel olvastam, mint annak idején.

Szívből ajánlom fiatalnak és idősnek egyaránt ezt a csodálatos regényt.

+Erősségek

Izgalmas, érdekfeszítő regény.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments