Magyarország Apci tengerszem - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2021 október, 12 - 22:22

Apc, Apci tengerszem

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 20000 Forint

Apc

 

Az Árpád kori, esetleg bronzkori (hiszen régészeti leletek alapján már akkor lakott volt), heves megyei kis faluba, Apcra még volt párommal jutottam el egy túrázás, geoládázás, természetjárás alkalmával. A Zagyva folyó völgyében fekszik ez a több utcás sorfalu, mely csodálatosan szép, érdemes legalább egyszer-kétszer ellátogatni oda, különösen Szent István király római katolikus templomuk miatt, mely a 15 században épült, az ott letelepedett husziták által, gótikus stílusban. Ezt a templomot 1775ben átépítették barokk stílusúra. Ebben a faluban (Petőfi út 4 szám alatt) töltötte életének utolsó éveit Zichy Kázmér is a Fejér megyei Zichyújfalu földesura is.

Apc eredetileg a mátraújvári várszerkezethez tartozott. Lakossága ma kettőezer-ötszáz, háromezer fő.

 

Apc északkeleti részén, Apctól körülbelül 1,2 kilométerre a Nagy-Hársas és a Somlyó-hegy között, a Kolin völgyben található a Széleskő bányató, más néven Apci tengerszem. Ez a tengerszem vagy hétköznapi használatban Széleskő bányató a felértékelődő építőanyag iránti kutatás eredményét követően 1875-ben Szent-Iványik által megnyitott. ma már bezárt  bányászati terület több méter mély vízzel megtelelt gödre. Meseszép, helyi jellegű természetvédelmi területté is nyilvánították 2000-ben. A tó vize majdhogynem állandó, aszályos időszakban is túlfolyót közelítő vízszint jellemzi.

Nagy álmom, hogy egyszer egy hosszú hétvégére visszamenjek ide, az Apci tengerszemhez barátaimmal, vagy társammal, sütögetni, bográcsozni, fürdőzni, horgászni és esetleg búvárkodni is, hiszen sok helyi fiatal tölti itt az idejét búvárkodással. Horgászásra is alkalmas, hiszen a törpe harcsától kezdve a keszegig, pontyig megtalálható benne több fajta hal is, nagy számban.

Az Apci tengerszem tükör tiszta vizét és annak medencéjét sziklafal veszi körül, melynek jellegzetes vöröses színét a sziklafal vasoxid tartalma adja. Ezen a sziklafalon jó idő esetében meg is kerülhető a tó. (amikor ott voltunk néhány kaszkadőr természetű fiatal éppen fejest és talpast ugrált a szikláról). Ezen a sziklafalon vezető úton azonban csak jó időben érdemes megkerülni a tavat, a csúszásveszély miatt.

Az Apci tengerszem sziklafalait cseres-tölgyes erdő veszi körül, melyben helyenként megtalálható az erdei fenyő és a fehér akác is. Ebben az erdőben érdemes egy kisebb-nagyobb sétát tenni, hiszen kellemes, szép és nyáron is hűvös.

 

Az Apci tengerszemet azonban érdemes óvatosan megközelíteni, mert területét széles vadászinfrastruktúrával kiépített vadászatra is használják. Ezért megközelítése nem vadászidényben javasolt.

 

És ha a napi fürdőzésben, sziklaugrásban, búvárkodásban, erdei sétában megfáradtunk, érdemes megkóstolni a helyi borokat is, egy két pohárkával nem árt meg senkinek, de rendkívül finomak. Apc híres borászatáról is.

+Erősségek

gyönyörű, meseszép

-Hátrányok

vadászidényben nem látogatható

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments