Erdei pajzsika - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 15 - 14:14

Állatgyógyászatban féregűzők alapanyaga

Az erdei pajzsika a valódi páfrányok osztályának édesgyökerű páfrányok rendjébe, ezen belül a pajzsikafélék családjába tartozó faj. Az erdei pajzsika előfordulási területe Európa, Izlandtól és Portugáliától egészen a Kaukázusig, valamint Törökország, Szibéria, Közép-Ázsia, Afrikában Marokkó és Észak-Amerika. Egyes helyeken termesztik is. Ez a növény tekintélyes megjelenésű évelő páfrány. Rövid, vaskos gyöktörzséből eredő többszörösen összetett levelei rozettaszerűen állnak, az egy métert is elérik. A levélnyél erőteljes, a lemeznél sokkal rövidebb, sárgás, gyengén csatornás, világos színű pelyvaszőrök borítják. A levéllemez hosszúkás lándzsás kerületű, vállán kissé, csúcsán erősebben elkeskenyedik, egyszerűen szárnyait, a tél kezdetéig zöld marad. A levélszárnyak csaknem tövig szeldeltek, a szárnyacskák trapéz alakúak vagy hosszúkásak, tompa csúcsúak, simák vagy kissé hullámosak, durván fűrészes fogasak, párosan állnak. A spóratartó tokok kerekdedek, vese alakú fátyolka borítja őket. Alak gazdag faj. Gyöktörzsének kivonatát régebben féregűzésre használták.

Az erdei pajzsika aljnövényzetben gazdag nyirkos lomb- és tűlevelű erdőkben, ligetekben, szárazak tölgyesekben, tápanyagokban gazdag, laza talajokon nő. Törmeléktalaj-jelző növény. Az erdei pajzsika a síkságoktól 1700 méter magasságig megtalálható. A spóraérés ideje júliustól szeptemberig tart.

Féregűző gyógyhatása van, állatgyógyászatban is használják. A gyökértörzséből például állatgyógyászati bélféregűző szereket állítanak elő. Népgyógyászatban fürdetőszer, visszér-gyulladás és reuma ellen is alkalmazzák. Belsőleg mérgező hatása miatt nem használható.

A gyökérzetet a nyár végén kell gyűjteni. El kell távolítani róluk a mellékgyökereket, az elvénhedt részt, valamint a talajszennyeződéseket. A levélmaradványok elkorhadt részeit késsel le kell vagdosni egészen addig, amíg zöld színű részük elő nem tűnik. A gyökértörzseket feldarabolás nélkül, zsinórra felfűzve célszerű megszárítani. Kb. 3 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru. A drog csak addig hatásos, amíg belseje zöld. Tartalmaz floroglucin-származékokat, cseranyagot, keserűanyagot, illóolajat, zsíros olajat stb. A vízben nem, de éterben vagy kloroformban oldódó anyagok gyűjtőneve: filicin. A kivonási eljárástól és a tarolástól függően változó összetételű filicin floroglucin-származékot tartalmaz. A legértékesebb a kétés a háromgyűrűs vegyületek.

Az erdei pajzsikának számos rokona él erdeinkben: hölgypáfrány, édesgyökerű páfrány és gímharaszt. Legtöbbjük védett vagy szigorúan védett növény!

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments