Közzétéve 2022 március, 24 - 15:15

ALEXANDRE DUMAS- A FEKETE TULIPÁN

Felhasználási tapasztalat:: néhány nap
Ár : 1000 Forint

A könyv a fekete tulipán, éjfekete, nagy tulipán megalkotásáról, fölfedezéséről szól. Ez az akkori korban nagy problémát jelentett (mindez a tizenhetedik századi Hollandiában játszódott), hiszen akkor még a sötétbarna faj sem létezett…

A haarlemi tulipán társaság díjat tűzött ki a nagy fekete tulipán felfedezésére, megalkotására, létre hozására, százezer frank díjazás ellenében. Ez a lehetetlennek tűnő vállalkozás felkeltette a tulipánkertészek figyelmét, egyszerűen lázba hozta őket. Egyesek szerint akár kétmillió frankot is kitűzhetett volna a haarlemi tulipántársaság díjazásul, annyira lehetetlennek tartották ezt a vállalkozást az akkori tudósok. Ez vezette Van Baerle tulipán kertészt arra, hogy kísérletezzen a fekete tulipán megalkotásával, létre hozásával, felfedezésével, számos más tulipán kertésszel egyetemben. Egyszerűen lelkesedésük a fekete tulipán megteremtésére határtalan, ellentmondást nem tűrő volt.

A XVII. századi Hollandiában játszódó történet egy történelmi eseménnyel, a franciapárti Witt testvérek lemészárlásával, felkoncolásával kezdődik. (Aki nem szereti a véres jeleneteket, melyet részletesen írnak le és taglalnak, annak érdemes ezt a részt átlapozni.) A franciapárti Witt testvéreket Orániai Vilmos hívei mészárolják le. Bearle titkos levelet őriz nagybátyjától, a Witt testvérek és Franciaország, a francia vezetők közötti levelezésről. Azonban ez a levelezés olyan titkos, hogy von Bearle elolvasásuk nélkül zárja el dolgozószobája asztalának rejtett fiókjába. Ezen levelek őrzéséért Bearlet halálra ítélik, mert nem hiszik el neki, hogy nem tudott tartalmukról, nem vett részt a levelezésben és a politikában. A halálos ítéletet később életfogytiglani börtönre változtattatják. Bearle, más néven Cornelius azonban tulipánhagymáit is magával viszi a börtönbe és a kegyetlen porkoláb lányának, Rosának segítségével megalkotja a fekete tulipánt. Közben szerelem alakul ki Cornelius és Rosa között.

De van ám itt még valaki, akiről nem szabad megfeledkezni, a tulipánkertész irigy szomszédja, aki szintén tulipán kertész volt, de nem értett annyira a tulipánokhoz, az ellenség szerepét játszó, a tulipánhagymákat, és később magát a tulipánt csalás, lopás útján megszerezni vágyó Boxtel is.

Boxtelről minden elmondható, csak az nem, hogy a becsület útján járna. Érdekli a fekete tulipán, érdekli a százezer frank is. Egyszerűen mindent megtesz azért, hogy a fekete tulipán az ő nevére kerüljön, az ő nevét hirdesse.

Természetesen végül győzedelmeskednek a szerelmesek, de hogy hogyan?

Ezt a regényből tudjuk meg…

 

Becsület és becstelenség, erény és bűn, szerelem és kapzsiság, árulás és hősi halál, uralkodói önkény és igazságtétel egyaránt szerepel Dumas eme regényében.

 

Ha szeretnénk egy izgalmas, tartalomban, cselekményben, felfedezésben gazdag romantikus regényt olvasni, Alexandre Dumas A fekete tulipán című regényét igazán ajánlom.

+Erősségek

IZGALMAS, ROMANTIKUS

-Hátrányok

NINCS ILYEN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments