Közzétéve 2023 május, 07 - 10:10

Akácvirág szörp: a májusi vitaminbomba

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Akácvirág szörp házilag

Gyermekkoromban, – mikor vidéken nyaraltam, a kirándulásaink során rengeteg akácvirágot eszegettünk a fákról a barátaimmal. Édeskés íze miatt nagyon szerettem, s főleg azt, hogy annak idején mindenféle uzsonna és egyéb huncutság nélkül vágtunk bele a nagybetűs életbe, -felnőttek nélkül, így amikor megéheztünk, arra „kényszerültünk”, hogy a természetben található ehető növényekből kapdossunk be jó párat. A frissen szedett akácvirág íze rendkívül kellemes, ezért rendszerint haz is vittem belőle a zsebemben…

Nagymamám, – akitől ered a gyógynövények szeretete bennem: otthon finom teákat készített az általam begyűjtött virágokból, amit lehűtve, citrommal iszogattunk. Később találkoztam az akácvirág szörppel, amivel egy hűvös őszi napon kínált meg egy kedves ismerősöm. Nagyszerű érzés volt felidézni a tavaszi ízeket azon a hűvös napon. 🙂 Így elkértem a receptet, s azóta minden tavasszal készítek finom télirevaló szörpöt. Ezt a receptet osztom meg az alábbiakban. Érdemes elkészíteni, hiszen viszonylag egyszerű és valóban kellemes illatú, igazi természet ízű lágy itókát kapunk a fáradozásunkért cserébe. Teájaköhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák, de jótékony hatással van a gyomorra is. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható a reflux betegségre is. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba.

Fontos, hogy fehér akácvirágot szedjünk, ezt bátran fogyaszthatjuk! Lehetőleg eldugott helyen keressünk, ahol a kipufogógázok és egyéb szennyezések nem érik. Próbáljunk frissen nyílt, illatos virágokat szedni. Ha kevésbé friss, szedjünk többet. Otthon terítsük ki egy plédre, hogy a hangyák és egyéb bogarak szabadon távozhassanak. Amikor összeszedjük, érdemes még enyhén megütögetni a száránál fogva a fürtöket, hogy biztosan minden bogártól megszabadítsuk a teának valónkat.

Az akác kérge mérgező, és a virágon kívül más részének a fogyasztása sem javasolt, fejtsük le a virágokat a szárukról!

A szörp receptje:

Fél kilónyi fürtös virágból kb. 25-30 dkg lefejtett virág lesz.

Hozzávalók:
  • 25-30 dkg fehér akácvirág lefejtve

  • 1,5 kg cukor

  • 1,5 l víz

  • 4 db citrom
Elkészítése:
A cukrot és a vizet egy nagy fazékba öntjük, majd az egészet felforraljuk. Ha kész a cukorszirup, beledobjuk a lefejtett akácvirágokat.
-Meghámozzuk a citromokat (ha bio, akkor nem szükséges) és felkarikázzuk. De akár ki is facsarhatjuk. Ez is mehet a cukorszirupba.

-Alaposan elkeverjük, majd lefedve, időnként megkeverve 3-4 napig állni hagyjuk.

A virágokat, citromot szedjük ki szűrőbe az edény fölött, alaposan nyomkodjuk ki. Érdemes megkóstolni, ha kevesellnénk a citromot, kevés citromsavval még javíthatunk rajta.

Ezután már csak a tartósítás következik:

Választhatunk, hogy nedves vagy száraz dunsztot alkalmazunk. Ha szárazat, akkor az érlelést követően felforraljuk az egészet, és még forrón, szűrőn keresztül üvegekbe merjük, lezárjuk. A fedők csírátlanítása végett 5 percre fejre állítjuk az üvegeket. Ezután szorosan egymás mellé pakolva (akár be is tekerhetjük plédbe, konyharuhába) hagyjuk lassan kihűlni.
Ha nedves dunsztot alkalmazunk, akkor az érlelés után üvegekbe szűrjük (ne legyen teljesen tele, 1-2 ujjnyi maradjon a nyakától) és egy nagy, konyharuhával bélelt fazékba állítjuk őket. Azonos hőmérsékletű vizet engedünk rájuk úgy, hogy az üveg magasságának kb. 2/3-áig érjen és főzni kezdjük. Gyöngyöző vízben hagyjuk kb. 20 percig, majd elzárjuk és hagyjuk kihűlni.

Ha már kihűltek, száraz és hűvös helyen, lehetőleg fénytől védve tároljuk.

Ebből a mennyiségből kb 2,5 liter akácvirág szörp készül. A szűrés során nyomkodjuk ki alaposan a virágokat. Hígítási aránya ízlés szerint 1:4, vagy 1:5.

Télire eltéve igazi tavaszt varázsolhatunk a konyhánkba. 🙂

+Erősségek

Kellemes íz és illat

Természetben megtalálható

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments