Közzétéve 2022 november, 15 - 14:14

AJÁNLOTT-E AZ ÉTKEZÉS UTÁNI AZONNALI LEFEKVÉS?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint

Olvastam egy érdekes cikket, és rájöttem miért is vagyok én refluxos, miért is van baj az emésztőrendszeremmel. Elsősorban azért, mert összekötöttem a kellemes spihenést, a pihentető alvást az evéssel. Aki hasonló cipőben jár, mint én, annak javaslom következő cikkem elolvasását!

„Ha evés után lefekszel, fennáll annak a lehetősége, hogy a kevéssel azelőtt elfogyasztott étel, amely a nyelőcsövön keresztül eljutott a gyomor bejáratáig, megindul visszafelé, immár a gyomorsavak egy részével és feljut a torkodba, más szóval, az emésztőrendszer ilyenkor megfordítja az étel lebontásának természetes folyamatát, amikor pedig ez megtörténik, gyomorégés és savas  produkálhatod. Égő érzés jelentkezhet a mellkasban és a torokban, savanyú íz a szájban, illetve böfögés. A reflux irritálhatja a légutakat, köhögést okozhat, ami még az enyhe asztmás tüneteket is utánozhatja.”

Magyarul a reflux betegség kialakulásához vezethet, ha valaki közvetlenül étkezés után fekszik le pihenni, aludni. Persze ma már egyre többen étkeznek este, leginkább a fő étkezésüket estére tartogatva, de ez komoly betegséghez, komoly emésztőszervi betegséghez vezethet.  Tehát nem javasolt, különösképpen reflux betegségben, vagy egyéb gyomor, emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek az étkezés utáni azonnali lefekvés.

Persze, természetesen körülbelül harminc-negyven perccel az étkezés után már le lehet feküdni, fekvő testhelyzetbe lehet kerülni, hiszen akkor már az emésztés megtörtént, illetve az emésztés nagy része megtörténik akkorra, már kisebb az esélye a reflux betegség és az emésztőszervek, légutak károsodásának. Ha azonban nem fekszel le teljesen, csak ledőlsz, leülsz, vagy hátradőlsz, akkor már nem kell kivárnod a fél órát.

A vacsorát, az aznapi utolsó étkezést azonban érdemes két órával, refluxos vagy egyéb gyomor és emésztőrendszeri problémák esetében négy órával lefekvés előtt befejezni, elvégezni. Természetesen az ebéd utáni pihenő jót tesz az embernek, az ember sejtjeinek, felfrissülnek, regenerálódnak,  de akkor is meg kell, legalábbis ajánlott megvárni az étkezés, az ebéd utáni fél órát. Esetleg ebben a fél órában végezhetünk testmozgást, tornázást is, hiszen az is segíti az emésztőszerveket, segíti lebontani a bevitt tápanyagot, ebédet.

Nagyon óvatosan kell bánni az élelmiszer elosztásával is, reggelire inkább együnk többet, kiadósabbat (megéri ezért fél órával korábban felkelni, még rohanó világunkban is, amikor a reggeleket általában a kapkodás jellemzi), majd tízóraizzunk is. Ebédre lehetőleg valamilyen főtt ételt együnk, ajánlottan levessel, majd uzsonnázzunk, a vacsoránkat pedig az esti alvás előtt kettő- négy órával fogyasszuk el. Lehetőség szerint ez legyen a napi étkezés legkisebb adagja, legkisebb része.

 

Figyeljünk az egészségünkre!

MERT AZ EGÉSZSÉG SZINTE MINDENNÉL FONTOSABB!

+Erősségek

PIHENTETŐ, BETEGSÉG MEGELŐZŐ HA NEM FEKSZÜNK LE AZONNAL

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

AJÁNLOTT- E AZ ÉTKEZÉS UTÁNI AZONNALI LEFEKVÉS? fotók

2023.01.13

Attól függ hogy fáradt-e az ember!

Én szerintem evés után rögtön elaludni nem is lehet, mert olyankor működik a gyomor az ennivalók miatt! Aztán meg a lefekvés miatt elkezd rázendíteni az epe is! Tehát én inkább nem feküdnék le...