Közzétéve 2023 január, 24 - 14:14

A zsálya a halhatatlanság füve, a bölcsesség fűszere.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint

A kertünkben van egy kis zsályabokor. Nagyon kell rá vigyázni, mert érzékeny növény és nagyon értékes az egészségünk védelmében, gyógynövényként és fűszerként is. Tavasszal a törzsét és ágait metszegetni kell, mert sok elszárad belőle a téli időszakban. 

A zsálya az ajakosvirágúak családjába tartozó növény, amelyet orvosi zsályának, vagy kerti zsályának neveznek. 

Dél-Európából származik és minálunk kertekben termesztik. 3-70 cm-re nő meg, lila virágai örvszerűen helyezkednek el. Keresztben, átellenesen álló levelei ezüstösen csillognak, és kesernyés fűszeres illatot árasztanak. 

A zsálya a védett, napos helyeket kedveli. Fagyérzékeny, télire lucfenyő gallyakkal kell befedni. 

Egyik fajtája a mezei zsálya. Legelőkön, réteken lelhető fel. Már messziről virítanak sötétkék-lilás virágai, melyekből aromás illat árad. A mezei zsályának a virágját leginkább csak toroköblögetésre, vagy zsályaecet előállítására használjuk. Egy marék virágot áztatunk natúr ecetben, amelyet hosszabb betegeskedés esetén jótékony és élénkítő bedörzsölésre alkalmazunk. Levelét gyűjtjük májusban és júniusban – még a virágzás előtt. Mivel a zsálya száraz, napos időben illóolajokat termel – célszerű napos időben, főként déltájban szedni és árnyékos helyen szárítani. 

A mezei zsályáénál nagyobb a fent említett kerti, vagy orvosi zsálya hatásfoka. 

A zsályatea, hogyha többször fogyasztjuk, erősíti az egész testet. A levendulán kívül ez az egyetlen gyógynövény, amely segít az éjszakai izzadások esetén, kigyógyít abból a betegségből, amely az éjszakai izzadásokat okozza. Élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyengeséget. Ebben az esetben naponta 2 csésze zsályateát kell meginni kortyonként. A tea nagyon jól hat a májra, megszünteti a puffadást, és az egyéb panaszokat, amelyek a májműködéssel függenek össze. Tisztítja a vért, nyálkátlanítja a légzőszerveket és a gyomrot, megszünteti a bélzavarokat.

Rovarcsípésre tegyünk szétmorzsolt zsályalevelet. Külsőleg a zsályatea a mandulagyulladásra, a torok és a szájüreg gyulladásaira, torokbántalmakra, fogínygyulladásra különösen javasolt.  Fontos lenne ülőfürdőt venni az ideggyenge embereknek és az alhasi megbetegedésben szenvedő nőknek, a menstruáció alatt.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a zsálya nemcsak hasznos gyógynövény, hanem pompás fűszer is. A zsíros ételeket kis mennyiségben fűszerezhetjük vele, pl. a disznó, liba, pulykasültet. A vadpecsenye is ízletesebb lesz egy kis zsályalevéltől. A sajtok, szószok fűszerezésekor, egészségügyi megfontolásból is jusson eszünkbe a zsálya.

Felhasználási módok:

Teakészítés: Egy teáskanál zsályát adunk 1/4 liter vízhez. Forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Zsálya-ecet: A mezei zsálya virágjával lazán megtöltünk egy üveget, natúr ecetet öntünk rá – úgy, hogy a virágokat belepje. A virágokat 2 hétig a napon, vagy más helyen állni hagyjuk.

Ülőfürdő: Két marék levelet éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap felforraljuk, és a felmelegített kivonatot a fürdővízhez öntjük.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

+Erősségek

Gyógyító hatása.

Jessyke

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Zsálya – gyógyító növény. fotók

2023.02.22

Nyugtató gyógyteákról!

Korunk legelterjedtebb betegségei közé tartozik az, amit a szakember neurózisnak,az átlagember idegességnek,idegösszeroppanásnak, idegkimerültségnek, idegbajnak nevez.Ezek nem szervi bajok, hanem...