A ZÖLD LEVELI BÉKA - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb állatok

Közzétéve 2023 március, 17 - 10:10

A ZÖLD LEVELI BÉKA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 10000 Forint

A zöld levelibéka (Hyla arborea) a  (Amphibia) osztályába a  (Anura) rendjébe és a  (Hylidae) családjába tartozó .

Gyermek koromban kedvenc állatkám volt, és rendszeresen gyűjtöttem, gyűjtögettem őket, édesapám nagy „örömére”, aki annyira írtózott a békáktól (horgász létére), hogy a „világból ki lehetett üldözni” velük őt. J

Ma már sajnos megfogyatkozott a számuk, pedig jelentős előnnyel bírnak, hiszen kedvenc táplálékuk a hosszú vékony  nyelvükkel begyűjtött moskitok. A zöld leveli békák is a többi béka féléhez hasonlóan kedvelik a tavas részeket, folyópartokat, de megfordulnak erdőkben is. Ligetes folyóvölgyek, tavak, víz közeli bokrosok, kertek, erdőszélek, nádasok, ezekkel határos füves területeken él nek leginkább, ezek a területek számukra a legkényelmesebbek legelőnyösebbek, ezeken a területeken fordulnak elő (sajnos gyermekkoromhoz képest sokkal kisebb létszámban).

Jellemző rájuk, hogy termetük kicsi, színük zöld, fűzöld, sárgás, barnás, vagy feketésszürke, igen ritkán akár kék is lehet. Bőre felül sima, hasoldala szemcsés. A hím torkán hanghólyag van. Elülső lábai és hátulsó ugrólábai ujjain tapadókorongok vannak. A tavasz nem csupán a nász és a költés ideje, hanem a területen előforduló 11 kétéltűfaj szaporodási ideje is. Kiváltképp a csapadékosabb években hallható napközben sokhelyütt a vöröshasú unkák és a zöld varangyok hangja. Este azután elnyomja őket a tavibékák és levelibékák koncertje. Nyári éjszakákon is gyakran hallatja erős hangját, amely változatos pirregésszerű. Hatalmas békakoncertet képesek adni. Legutolsó békák közé tartozik, amelyeket ősszel a vizekben még találni lehet. Zöld levelibéka áprilistól szeptember végéig aktív. Mivel éjjeli állatok, énekük rendesen csak estefelé kezdődik, azonban egész éjjel hallható. Az egyik legszebb hazai békafaj. Akár tizenöt évig is élhet.

Annyira jó dolog mai napig nyaranta nyitott ablaknál aludni, vagy  a folyóparton sátorozni és hallgatni kellemes, megnyugtató hangjukat, kuruttyolásukat. ilyenkor mindig a természettel egynek, a természet részének érzem magam.

A zöld leveli béka életmódjára jellemző, hogy főként éjszaka tevékeny, napközben előszeretettel sütkérezik a leveleken, nádszálakon. Hangos, hosszan tartó: “ke-ke-ke-ke” hangja jellemző, a hímek gyakran kórusban brekegnek. A népi időjárásjóslás szerint ilyenkor esőt jeleznek. (ez általában be is szokott jönni, másnap, bvagy még kora este szakadó eső várható olyankor.) Főként repülő rovarokra vadászik. (vagyis moszkitora, szúnyogra. Ugye milyen kis hasznos állatka?)  Hangos kvek-kvek-kvek hangja felveri a májusi és nyár elei esték csendjét, de én kifejezetten szeretem hallgatni, gyermekkori emlékeket idéz bennem. A hímek párcsalogató és területjelző hangja akár kilométeres távolságokra is elhallatszik. A zöld levelei béka áprilistól októberig aktív. Szaporodási időszak  április közepétől augusztus végéig tart. Vándorlásuk április elején a legintenzívebb a kerti tavakat szívesen elfoglalják. (és szívesen megmártóznak házi kedvenceink, kutyáink, macskáink vizes edényeiben is) A hímek összegyűlnek a peterakásra alkalmas víztereknél ahol sötétedés után kórust alkotva hallatják érdes hívóhangjukat így vonzva a nőstényeket. A nőstények követik a hímeket a vízbe majd a peterakást követően el is hagyják azt. Mivel a hűvösség iránt kevésbé érzékeny, már áprilisban előbújik és késő őszig kinn marad a szabadban. Azonban rendesen nem igen tűnik fel, mivel csak a párzás idején verődik össze a vízben tekintélyesebb csapatokká. Röviddel azután a nádasokba veszi be magát, vagy pedig a bokrok, cserjék és fák koronájába húzódik fel és itt legtöbbnyire látatlanul éli magányos életét. Itt a szellős magasságban kényelmesen éli át a nyarat, szép időben a levelek felső oldalán üldögélve, esőben azok alá rejtőzve, hacsak az ilyen idő nem tart túlságosan hosszú ideig és annyira kellemetlenné nem válik számára, hogy a – vízbe menekül előle, avagy földlyukakba, falrepedésekbe, faodvakba stb. rejtőzik el.  A vihart is megérzi és hangosan brekegve jelzi.

 

Kedvenc kis békáim ma már rendesen megfogyatkoztak,

jóval kevesebb van belőlük, mint gyermekkoromban.

Kérek ezért mindenkit, hogy ne bántsátok őket, vigyázzatok rájuk!

+Erősségek

CUKI

-Hátrányok

NYÁLKÁS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments