Kertészkedjünk okosan! - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2022 május, 30 - 21:21

A virágok szeretete!Gondozása!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 400 Forint
Vonalkód: 13367

Aki a virágok szereti rossz ember nem lehet-tartja a néphit!

A virágot azonban nem elegendő szeretni, gondozni, ápolni  is kell.Sok éves tapasztalataimat szeretném most átadni ezzel a témával kapcsolatban.Mi nagyon szeretjük a virágokat, tavasztól őszig diszelegnek az erkélyünkön, de az ablakpárkányokban is.Késő ősszel és télen  is a lakás belsőterőben mindig vannak virágaink.

Elsőként a szobanövények kezeléséről fejtem ki véleményemet.

Nem mindegy,hogy hogyan öntözzük ezeket.A nagyon  hideg víz árt a növényeknek!Mindig szobahőmérsérletű vízzel öntözzünk.

Javasolom,hogy az öntözővizet hagyjuk egy napig állni,így az esetleges klórtartalom elpárolog, a növényen nem keletkeznek barna foltok.A föld kellnő nedvesség tartalmát megállapíthatjuk,úgy, hogy ujjunkat két centiméternyire a földbe dugjuk.Ha nedves, akkor még nem kell locsolni.

A tojás főzővize kihűtve kiválóan alkalmas öntözésre.Sok, a növénynek nagyon hasznos ásványi sókat tartalmaz.A tojáshéjját ne dobjuk ki, tegyük egy napra vízbe, és másnap locsolhatunk ezzel a vízzel.Ne tartsuk azonban egy napnál tovább,mert a tojáshéj rothadása, már káros lehet!

Másik javaslat az öntözésre,hogy lágy vízzel öntözzünk.Lágy vizet készíthetünk ha a vödörbe  egyharmadáig tegyünk tőzeget.Öntsük fel vízzel, és egy nap múlva már öntözhetünk vele.

Az állott ásványvíz is kiváló locsolóvíz.

A gumós és hagymás növényeket mindig alulról öntözzük.Csurgassunk vizet az alsó tányérba, és ebbe helyezzük bele a cserepet.Ha néhány napig nincs módunk öntözni, takarjük le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával vagy apró zúzalékokkal.

Ha sok szobanövényünk van mint nekem is, a meleg vagy fűtési idényben, ne feledkezzünk meg a levegőt páradússá tenni, de mindenképp gyakrabban permetezzük le a növényeket.

Télen, a fűtetlen szobában tartott növényeinket csak ritkán,hetente egyszer-kétszer öntözzük.A helyiséget rendszeresen szellőztessük, de ügyeljünk arra is ,hogy túl hideg ne érje a növényeket.

A hólé és az esővíz a legjobb öntözővíz!A növények számára fontos, sok ásványi anyagot tartalmaz.

Ha  hosszabb időre elutazunk, nincs kit megbíznunk az öntözéssel az alábbiakat javasolom:

Elutazásunk előtt, tegyünk a fürdőkádba néhány téglát. kevés vizet öntsünk alá,A vizzel felitatódott téglákra tegyük rá a  cserepeket,így a növény felszívja a téglákból a nedvességet.Ez egy hétre, legfeljebb 10 napra ajánlott módszer.Tégla helyett a leírtakat több rétegben összehajtogatott flottiranyaggal is megoldhatjuk.

Mit tehetünk,hogy egyenesen nőjenek a növényeink?

Időnként forgassuk el negyed fordulattal a nap felé úgy,hogy egyenletesen kapják a fényt.Nem minden növény kedveli azonban ezt a módszert.Ha a növény bágyadsága, elszineződő levelei jelzik,hogy nem kedveli, akkor hagyjuk nyugodtan a megszokott helyén.

Most pedig a kártevőkkel foglalkoznék.Arra a kérdésre,hogy hogyan védjük meg növényeinket a levéltetvek, pókok ellen, az alábbiakat tudom javasolni:

Az egész növényt fürdessük le enyhe szappanos vízzel.a kádba állítva.

A fekete levéltetvek ellen két evőkanál szalmiákszeszt oldjunk fel egy liter vízben.Ezzel az oldattal öntözzük meg a növénytHa szükséges, akkor néhány nap elteltével ismételjük ezt meg.

A zöld levéltetvek ellen négy liter vízben oldjunk fel két evőkanál mosogatószert, és a megtámadott leveleket ezzel az oldattal mossuk le.

A csigák és lárvák eltűnnek, ha a növényt egy vödör vízbe állítjuk.Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer,ha a növény cserepébe egy fokhagyma gerezdet dugunk.A hagyma nem zavarja a növényt csak a kértevőt.

A páfrányunk védelmére ajánlani tudom, hogy ha féreg támadná meg, akkor tűzzünk a földjébe fejjel lefelé 4-5 gyufaszálat.

Mindenki szereti ha a növények levelei tiszták, fényesek, egészségesek.Módszer ennek érdekében,hogy csepegtessünk néhány csepp glicerint egy tiszta ruhadarabra és ezzel töröljük át a leveleket.Ez sokkal hatásosabb mint az olivaolaj, vagy a majonéz, nem porfogó.Fényesek maradnak a levelek, ha időnként áttöröljük tej és víz 1:1 arányú keverékével.

Térjünk még vissza p á f r á n y h o z!

A gyenge tea hasznos tápanyaga a páfránynak.Teával való öntözés után helyezzünk a földbe egy nedves használt, teatasakot.A maradványokat később dobjuk ki.A páfrány jól felhasználja azt a nitrogént,melyet egy igen híg szalmiákszesz oldat tartalmaz.Szépségével megfogja hálálni az időnkénti ilyen locsolást.

Most pedig a vágott virágokkal kapcsolatban szeretném megosztani tapasztalataimat.

Mindenki szeretné ha a megvásárolt , kertünkből leszedett,vágott virágok minnél több ideig diszíteni a lakásunkat.

Tippeim:Így maradhat tartós.

Ha a szárat egy éles késsel mindig ferdén visszavágjuk, amikor friss vízbe tesszük a növényt.

A vastagabb szárakat hajtsuk felfelé, ezáltal könyebben feltudja szívni a vizet.

Vízcserénél a növény szárát mindig vízbe mártva vágjuk le, ezáltal nem képződik levegőbuborék, ami gátolná a vízfelvételt.

Távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek a vízve érnek,mert a rothadó levelek bomlasztják a vizet is.

Öntsünk a vágott virágunkra 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál cukor és 1 liternyi víz oldatát.Az ecet véd a káros mikroorgazizmusoktól, a cukor pedig biztosítja a tápanyagot.

Ha éjszakára lehűtjük a virágot, meduplázhatja élettartamát.Ne legyenek a virágszálak egymással szorosan a vázában.tartósabb lessz ha bőven van helye a vázában.

A kék hortenzia kékebb lessz, ha timsóoldatot teszünk a vizébe.

Szegfű esetén, egy- másfél hétig friss marad, és a virág duplájára nő, ha Tonikba rakjuk.Négy nap múlva cseréljük le a Tonikot.

A korán hervadó virág tovább marad frissen, ha beszórjuk egy kevés hajlakkal.A dobozt tartsuk mintegy 30 cm-re, és alulról felfelé szórjuk a lakkot a szirmokra.

A váza aljára, amibe a vizet tesszük, helyezzünk egy rézpénzt vagy kicsi rézdarabkát.

A rózsánk tartósabb lessz, ha a vízbe néhány csepp denaturált szeszt teszünk.

Ha a körömvirág vízben tartott szárának illatát nem szeretjük, tegyünk a vízbe egy kávéskanál cukrot.

Fontosnak tartom még közzé tenni, hogy a nárciszt ne vegyítsük más vágott virággal, mert a nárcisz szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamrar elhervad.

A víz nem lessz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez.

A széles szájú vázában a hosszú szárú virág nem kókad le, ha keresztben és hosszában, átlátszó ragasztószallagot feszítünk ki a váza szájára.

Az ablakvirágládáink földjére érdemes vékony rétegben tegyünk kavicsot,hogy az eső ne spriccelje fel a földet az ablaküvegre.

Ennyi volt a ” tudományom” ezeket szerettem volna közzé tenni.

Nagyob bízom benne,hogy ezen véleményemmel sok virágszerető embernek segíthettem!

+Erősségek

Szerintem nagyon hasznos mindenki számára!

-Hátrányok

Nem tudok gyengeségekről!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Kertészkedjünk okosan! fotók

2023.02.07

+2

Ha beteg a szobanövény!

Sárgulnak növényeink levelei? Lehet ezen változtatni,hogy újra szép zöldek legyenek! Mit kell tennünk? Erről szeretnék most irni és néhány hasznos tanáccsal szolgálni! Ha egy növény nincs...