Közzétéve 2023 május, 08 - 11:11

A tulipán szemet gyönyörködtető virág.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 800 Forint

A tulipán a liliomfélék családjának egy nemzetsége. Több mint 100 faja van, és több ezer nemesített formája. A tulipánt már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A neve a perzsa turbán szóból származik – a fejfedő és a virág hasonlóságára utalva.

Már a honfoglaló hőseink is ismertek egy pusztai tulipán fajtát, amit tűz virágnak hívtak. A törökök több más növénnyel, virággal együtt honosították meg nálunk.

Ma a világ különböző tájain eladott tulipánnak több mint 90 %-a Hollandiából származik. Hollandiában van a világ legnagyobb tavaszi kertje, ahol több mint hétmillió növényben – és köztük több millió tulipánban lehet gyönyörködni.

Csodálatos szín és formavilága van ennek a virágnak, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható.

Őszi ültetéssel már a következő évben gyönyörű virágokat hoz. A teleltetéssel nem kell bajlódni, sőt még magától is szaporodik.

A tulipán cserépben is nevelhető, azonban az elvirágzás után ajánlatos kiültetni a kertbe, hogy nagyobb teret kapjon. A legjobban a kertben érzi jól magát.  Virágai a kék kivételével minden színben előfordulnak, és több színű is lehet, a formájuk tölcsér, kehely és harang alakú, dupla szirmúak is lehetnek. Általában márciustól májusig virágoznak, a magasra növő, nagy virágfejű változatai, akár júniusban is virágozhatnak.  

A tulipán hagymája nem mérgező, a nagy éhínségek és háborúk idején fogyasztották is, de azért nem ajánlatos megenni.

Szereti a világos, napos, félárnyékos helyet, mérsékelten öntözzük, de ha kevés vizet kap, rövidebbek lesznek a szárai és a virágfejek is kisebbek lesznek. Elvirágzás után, ősszel érdemes tápanyaggal kényeztetni.

A tulipán szereti, ha békén hagyják, évekig el van a kertben – különösebb ápolás, gondozás nélkül.

A tulipán hagymák akár évekig is a földben maradhatnak – azonban 3-4 évente célszerű felszedni, és a fagyok előtti időszakban újra elültetni, még novemberben is lehet – 10 cm mélyre és 10 cm távolságra egymástól. Száraz, hűvös helyen pihentessük a hagymákat ilyenkor.

A tulipán vázában sokkal tovább szép marad, ha széles aljú edénybe tesszük, és nem cseréljük, hanem  mindig töltünk utána egy kis vizet.

Gyönyörködjünk sokáig a tulipán szépségében és okozzon örömet szívünknek, lelkünknek.

+Erősségek

Csodaszép.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments