Citrusfélék gondozása - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 február, 21 - 11:11

A tökéletes “magyar citrom” titkai

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

A citromfa gondozása

Télen a citromfa fűtött helyiségekbe csak akkor kerülhet, ha a fény és a páratartalom elegendő számára. Tartsuk egyenletes hőmérsékleten, a növény pedig legyen távol a sugárzó hőtől, a fűtőtesttől, tegyük a lakás déli ablakához, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára. A téli kevés fényben és a meleg szobahőmérsékleten ugyanis a növény nem kerül nyugalmi állapotba, ezért vízhajtásokat fejleszt. Tavasszal az első erősebb napsugarak hatására a szabadba kihelyezett növényen ezek a gyenge hajtások megperzselődnek. Természetesen így a nyári fejlődés is gyengébb lesz. Lehetőleg tehát kerüljük a meleg teleltetést. A citromfát a hideg beállta előtt mérsékelten öntözzünk, így a csökkenő hőmérséklet és a rövidülő nappalok hatására lassan nyugalomba vonul. Új hajtások ilyenkor már nem képződnek, a nyáriak pedig lassan beérnek. Kicsit vissza lehet metszeni. Teleltetésre legalkalmasabb a lakás fűtetlen, ám világos helyisége, ahol a hőmérséklet soha nincs fagypont alatt. A citrusfélék kitűnően telelnek minimális öntözés mellett 1-5 °C-on. Havonta kis vízadaggal öntözzük meg, ügyeljünk arra, hogy a termesztőedényekben a föld csaknem száraz legyen. Túlöntözve megtámadhatja a gyökérgolyva. A teleltetés során lombozata egynegyedét is elhullajtja. Ez természetes folyamat. A levelek 2-3 évig élnek, majd megsárgulnak és lehullnak.

Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett a citromfa növekedni kezd. Ezután szoktassuk fokozatosan a fényhez és a meleghez, így a növekedés mellett lassan virágzásra is számíthatunk a vegetáció alatt. Kezdjük el kéthetente tápoldatozni, és öntözni. Ilyenkor is érdemes az első hajtásokat visszametszeni, így sűrű egészséges lombozatot kapunk nyáron.

A citrom szaporítására három közismert módszer van:

Oltás: ebben az esetben a 2-3 éves vad citrom alanyba a kéreg alá helyezünk egy kihegyezett, nemes citromfáról származó ágacskát. Szemzés: a citrommagból (lehet mandarin vagy narancs is) kikelt vad növénykét 2-3 éves korában beszemezzük egy nemes citromfáról származó rüggyel.
Dugványozás: egy nemes citromfáról származó hajtást ültetünk el .

Az oltási ideje március végén-április elején van, amikor az egyes vesszőkbe, ékoltással kell az oltócsapot beilleszteni. Fontos, hogy az oltócsap legyen egészséges, bőven és rendszeresen termő citrusfácskáról származzék. Az oltás szövetei három-négy hét alatt összeforrnak és egy hónap múlva az oltócsapon levő rügy már kihajt. Ha az oltás nem sikerül, akkor augusztus közepétől, szeptember közepéig lehet a citrusfácskákat szemezni. Ez egyszerű művelet, nem bonyolultabb, mint a rózsa szemzése. Ha netalán a szemzés se járt eredménnyel, akkor dugványozással is előállíthat új növényt, de két-három éves korában ezt is ajánlatos beoltani vagy beszemezni. A dugványozás ideje tavasszal van, erre a célra zölddugványt használjon. A citrom dugványozással történő szaporítása nem elterjedt művelet, de nagyon eredményes és kezdő kertészek is könnyedén kivitelezhetik. Csupán egy nemes citromfáról származó ágra van szükségünk, ezt már nem kell beoltani vagy beszemezni.

A dugványozáshoz szükséges kellékek: metszőolló, olló, hajtás nemes citromfáról, 1-2 petpalack, föld, homok, víz.

A citromfánk gyökereztetésére alkalmas egy 2-3 literes petpalack , aminek a tetejét levágjuk. Ebbe fogjuk elültetni a dugványunkat. A palack alját 3-4 helyen kiszúrjuk, azért, hogy a felesleges víz tudjon majd távozni a locsolás után. A palack levágott tetejét is tartsuk meg, mert ezt aztán vissza kell helyezzük a dugványra. A dugványozáshoz szükséges táptalajhoz keverjünk össze jó minőségű kerti földet és finom szemcsés homokot fele-fele arányban. Lehetőleg a homok és a föld ne legyen száraz. Ha szükséges kissé nedvesítsük meg. A kapott keverékkel töltsük meg az előkészített palackot és kissé nyomkodjuk meg a földet. Ha megfelelően gondozzuk a citrompalántákat akkor a dugványozással szaporított citromfánkról akár már 4-5 éven belül leszedhetjük az első citromot. A szemzéssel és az oltással történő szaporítással ellentétben nem igényel különösebb gyakorlatot és nincs szükségünk vad citrusalanyra sem, amit aztán nemesítünk. Az oltással vagy szemzéssel szaporított citromfa termésére valamivel többet kell várni, mivel 2-3 évbe telik, míg az elvetett magból kinőtt csemete akkorára nő, hogy beolthatjuk vagy beszemezhetjük és ismét legalább 3 év, mire az termőre fordul. A dugványozást áprilistól-augusztusig ajánlatos elvégezni.

Mindenképp érdemes odafigyelni a gondozásra, mert ha körültekintőek vagyunk, nyáron a balkonunkról szedhetjük le a saját citromfánk termését ami ráadásul vegyszermentes. 🙂

+Erősségek

Vegyszermentes, ízletes, esztétikus

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments