Közzétéve 2023 április, 20 - 16:16

A szobapáfrány egyszerű gondozása

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

 

A szobapáfrány gondozása lakásban

A szobapáfrány a régmúlt és a mai otthonok kedvelt cserepes zöld növénye aminek a tartása nem túl bonyolult, így csodaszép dús növényeket nevelhetünk az otthonunkban. A hagyományos sima levelű fajták mellett van fodros levelű, szeldelt levelű változata is. A szobapáfrány ára nagyban függ a méretétől, már akár 2000 Ft-tól is megvásárolható- méretétől függően a több ezres árig.

Szobapáfrány eredete, leírása

A szobapáfrány, latinul Nephrolepis exaltata a vesepáfrányok családjába tartozik, a Föld trópusi területein gyakran őshonosan előfordul. A nemzetségébe több mint 30 ezer faj is tartozik, ezek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal találkozhatunk a virágboltokban. A különböző levelű fajok, a gyengébben és erősebben növekvő, valamint hullámos, ráncolt és többszörösen szárnyalt, illetve indákkal rendelkező változat is igen jól mutat télen a lakásban. Kevesen tudnak a méregtelenítő és tisztító tulajdonságáról, amely kifejezetten hasznos. A szén-dioxidon kívül más káros anyagokat is kiszűr a levegőből. Nem csak a szép külseje, hanem egyszerű gondozása miatt is roppant népszerű levéldísznövény a szobai páfrány.

Szobapáfrány fényigénye

A félárnyékos helyeket kedveli. A közvetlen napsugárzástól védeni kell, különösen a nyári időszakban. A tűző, közvetlen napfényt csak kissé tűri, ezért biztosítsuk számára a meleg ellenére a megfelelő páratartalmat. Nyáron akár kint is elhelyezhetjük a szabad levegőn, csak ne érje állandó napfény.

Hőigénye:

Nyáron kedveli a szobahőmérsékletet és a meleget is, csak legyen a környezet nyirkos. Télen biztosítanunk kell számára az állandó kb. 18 fokos hőmérsékletet. Ne érje hideg huzat a téli időszakban, hiszen megbetegedhet, szóval arra figyeljünk, hogy a hőmérséklet soha ne csökkenjen 10°C alá, hiszen akkor a levelei lehullhatnak.

Szobapáfrány vízigénye:

A fő növekedési időszaka a március és augusztus közötti hónapok, ekkor öntözzük bőségesen. A víz legyen szoba hőmérsékletű. Amikor hűl az idő, októbertől csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, de ügyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki.

A páfrányok szeretik a magas páratartalmat, a nyirkos környezetet, ezért érdemes nagyon gyakran vízzel permetezni. Erre főképp a fűtési időszakban figyeljünk oda, hiszen a fűtés kifejezetten szárítja a növényt.

Tápoldatozása:

Az öntözővízhez keverjük a megfelelő töménységű folyékony tápoldatot. Télen nincs szükség a tápoldatozásra. Használjunk zöld növény tápoldatot vagy speciális páfrányoknak alkalmas tápoldatot.

A szobapáfrány átültetése:

A páfrányt évente szükséges és ajánlott átültetni a megfelelő növekedés érdekében, illetve ha kinőtte a cserepét. Az átültetést lehetőleg tavasszal tegyük meg. A szobapáfrány a savanyú földet szereti.

Páfrány szaporítása:

A szaporítását kétféleképpen lehet elvégezni, spórákról vagy indákról. A kevésbé népszerű módszer a spórákról való szaporítás, az ismertebb az indákról. A legalkalmasabb időpont erre a nyár. Én egy hatalmas páfrányról gyűjtöttem le szárakat és azokat dugványoztam egy cserép földbe. Ezzel a módszerrel hamarosan gyökeret eresztett és elkezdett fejlődni is. A párásítás különösen fontos a növény szaporításának időszakában is.

A megfelelő gondozás mellett egy nagyon dekoratív szobanövényt kapunk cserébe, ami még a levegőt is tisztítja. Nálam télen a fűtött szoba ablakpárkányában volt, s mivel ügyeltem a párásításra, nem sínylette meg a növény a téli időszakot. Én nyáron sem szoktam kihelyezni a teraszra, bár javasolják- de enélkül is gyönyörűen fejlődik az indáról szaporított növénykém.

+Erősségek

Dekoratív

Szűri a szoba levegőjét

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments