Vérehulló fecskefű - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 19 - 8:08

A szemölcsök és tyúkszemek természetes ellenszere

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint

Vérehulló fecskefű

A mákfélék családjának nemzetségébe tartozó növényfaj. Magyar népies nevei: vérehullató fecskefű, fecskefű, vereslőfű, vérrel harmatozó fű, aranyfű, arannyal versengő, cinadónia, cinandó, cinadógódric, kecsketej, gódavére, gódirc, kutyatej, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű. Évelő gyom, és egyben kiváló gyógynövény.

A növényt már az ókorban is használták. Plinius megfigyelése szerint a növény gyógyító hatását még az állatok is ismerik. A fecskék állítólag a fű kicsorduló tejnedvével gyógyították meg vak fiókáikat. Egy másik ókori tudós, a görög Dioscorides feljegyzései szerint a fecskék a fecskefű tejnedvéből táplálkoznak, és ez erősíti a látásukat. Már az ókorban fogfájás ellen rágcsálták gyökerét, de ajánlották fülzúgásra, a 19. században altesti és végbél-bajokra, szifiliszre, vagy látásjavításra a nedvéből tejjel vagy vízzel készült szemcseppet. Ez utóbbit azonban nem jellemző a XXI. századi letisztult gyógyászatban, sőt kifejezetten elkerülendő házilag kezelni a szem betegségeit ezzel a növényi tejnedvvel! Maria Treben szerint a megmosott levelet szétmorzsolva kenjük szemzugunkba, úgy hogy közben a szem csukva legyen! A friss lé pedig állítólag a látóhártya leválása és bevérzése esetén is segít, de ugyanígy ajánlja szürkehályogra, gyengén látásra vagy megerőltetett szemre.

Külső alkalmazásra hatásos lehet a friss nedvből készült kenőcs, de télen a szárított levélpor használata is éppúgy megfelelő. Tejnedve ismerten hat a szemölcsökre, ekcémára, tyúkszemre. Az állatkísérletek a növény gyulladáscsökkentő, antibakteriális és rákellenes hatását is igazolták. A népi gyógyászat belsőleg alkalmazva használta még máj- és epebántalmakra (főleg sárgaságra, epegörcsre és epekőre), fájdalomcsillapító és felfúvódás elleni szerként is. A homeopátiás gyakorlatban a fecskefüvet szintén máj- és epebántalmak kezelésére alkalmazzák, de manapság korunk egyik népbetegségére, a refluxra is ajánlják frissen préselt levét.

Ásványi anyagokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, vérképző és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik.

Én külsőleg alkalmazva tyúkszemet tüntettem el a talpamon megjelenő tyúkszemet. A vérehulló fecskefű frissen szedett szárát eltörtem, majd a belőle kicsorduló narancssárga nedvvel bekentem az érintett felületet. (Nyugodtan lehet zoknit is húzni a lábra a kezelés alatt.) A kenegetést kb. 2 hétig csináltam kitartóan, ezután és azóta sem volt rá szükség, hiszen nyomtalanul kiirtotta a tyúkszememet a növény. Szemölcsirtásra: Törjünk le két-három szárat majd kenjük be az érintett bőrfelületet a kicsorduló nedvvel! Ismételjük naponta több alkalommal, legalább két hétig! A kúrát akkor is 2 hétig folytassuk, ha már az első napon elmúlt a szemölcs.

A gyógynövény gyomként nőtt ki a kertemben, – valószínűleg madarak hozhatták- de mivel ismert számomra a Vére hullató fecskefű jótékony hatása, meghagytam őket, hogy szaporodjanak el, -így bármikor fel tudom használni e csodás növényt, amikor indokolt. Ecsetelőt természetesen patikákban is lehet kapni, ennek ára 2500-3000 Ft körül mozog.

Természetesen mindenki másképp reagál gyógyító szerekre, hatóanyagokra, így csak óvatosan kísérletezzünk a házipatika e tagjával. Vegyük figyelembe azt is, hogyha kis mértékben is, de a fecskefű mérgező, így ne vigyük túlzásba használatát!

+Erősségek

Kiváló gyógynövény

-Hátrányok

Vigyázat mérgező!

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments