Közzétéve 2023 április, 20 - 16:16

A selyemakác, mint egyszerűen nevelhető dekoratív dísznövény

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

A selyemakác, vagy más nevén perzsa selyemfa a messzi keletről érkezett hozzánk, ugyanis főképpen Irán és Kína területén őshonos, de Európában is régóta ültetett és kedvelt díszfa, elsősorban a mediterrán országokban.

A kisebb termetű díszfák közé tartozik, magassága kifejlett korában 6-10 méter, lombkoronája ívelt formájú, melyet lombhullatóként télen elveszt, hogy aztán tavasszal megújulva zöldelljen a kertben! Különlegessége, hogy a virágai vonzzák a beporzó rovarokat, köztük a pillangókat, így valóban életteli miliőt teremt maga körül!

A selyemakác ültetése akár a kisebb kertekbe is ajánlható, a méretéből kifolyólag előkertekben is elfér. A déli országokban népszerű utcai sorfa, így utcafronti telepítése is jó ötlet, egyedi lombozatával, pasztelles virágaival új arculatot adhat a környéknek! A 18. század óta ismert Amerikában és Európában.

Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágai.

A selyemakác termése 12-18 cm hosszú, lapos bab hüvelyhez hasonló, a magok érése után barnás színűvé válik. Termése télen sokáig a fán marad.

Levelei éjjel felhajlanak, összecsukódnak. A levelek ősszel sárga színűek. Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel, jó szárazságtűrő. Bármilyen talaj, még a sós talajok is megfelelőek számára. A selyemakác csak fiatal korában fagyérzékeny.

A magról szaporított 3 éves növények már teljes biztonsággal áttelelnek, csak az 1-2 éves magcsemeték fagyérzékenyek, ami ellen télen a talaj felkupacosásával és mulcs takarással védekezhetünk.

Az Albizia julibrissin, selyemakác nagyon népszerű, a sokáig tartó illatos virágai, szép lombkoronája és igénytelensége miatt.

Selyemakác szaporítása

Magvetés
A selyemakác magról szaporítható májusban, a szabadban vagy április elején fólia alatt. A késő ősszel érő magot a vetésig szárazon tároljuk, majd vetés előtt forrázzuk, hogy a vékony de porcelán-kemény maghéj megrepedjen.

Edényes növényként lassan fejlődik, ezért érdemes szabad földbe vetni a magokat májusban és télen a takarást választani. Lehet ezt különböző falevelekkel, vagy szalmával is az első évben. A selyemakác fiatal korában fokozottan fagyérzékeny, ezért meleg fekvésben, laza, meszes talajban neveljük

A nevelőtáblában is hajlamos a visszafagyásra, de a gyökérnyakból újra kihajt és hosszú hajtást hoz. Ennek beérését elősegíti és ezzel a fagyérzékenységét csökkenti, ha a hajtás csúcsát szeptember közepén levágjuk.

Szabad földben egy év alatt 1,5-2 m-t is nőhet.

Amiatt tartom nagyszerű választásnak a kertben dísznövényként, mert az eleinte kissé kényes növény később meghálálja a gondozást, hiszen a virágai nem csak hogy nagyon esztétikusak, hanem egyben a vegetációt is segítik a rovarok beporzása okán. Én három éve tettem egy kísérletet a magvetéssel, – mivel déli tájon lakunk és enyhe tél is volt,- szerencsésen átvészelte a telet a kihajtott növényem. Mára már 2 méter magas és a kertem egyik csodája. (Lásd a képen.)

Csak ajánlani tudom, hiszen amellett, hogy nagyon szép, még nem is szemetel túlzottan az ősszel megsárguló levélzet, hiszen beépül a talajba. (Én nem szoktam összegereblyézni a kis fák leveleit, hanem egy őszi utolsó fűnyírással bedarálom a földbe, így nyerve jó minőségű, komposztos talajt. :)

+Erősségek

Esztétikus

Könnyen szaporítható

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments