Parajdi só - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 április, 20 - 16:16

A Parajdi só élettani hatásai

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 800 Forint
Megvásárolt: link

Magyarország hosszú ideig gazdag volt sólelőhelyekben, a máramarosi és parajdi sóbányák bőséggel fedezték a fogyasztást, ma a teljes mennyiség behozatalra szorul.

A konyhasó bányászott vagy tengeri só lehet, ma a mélyebb rétegekből kitermelt kősót tisztábbnak tartják, ezért az őrölt és adalékmentes változatát fogyasztják szívesebben. Az iparilag feldolgozott konyhasóhoz különböző adalékanyagokat tesznek elsősorban az összetapadás gátlására, ezért aki felelősséget érez a maga és hozzátartozói egészsége iránt, nem szívesen fogyasztja ezt a terméket.

A Parajdi só

A Kárpát-medence legismertebb sóbányájában 1762-től folyamatos a kitermelés, azóta a fellelhető mennyiség mindössze néhány százalékát hozták a felszínre, legalább egy milliárd tonnára becsülik a háromezer méter mélységig biztosan jelenlévő sókészletet. A parajdi sóból így még jó néhány generáció részére lesz megfelelő mennyiség.

A parajdi sóból legalább száz különböző terméket lehet előállítani, a bánya jelenleg kizárólag ipari sót termel, minden mást (étkezésit, fürdőt, gyógysót) a környezetében működő kisvállalkozások állítanak elő.

Jelenleg 400 m mélyen lévő aknából termelnek, van egészen fehér 99% sótisztaságú ásvány és van jóval nagyobb mennyiségben sótét szürke színű, egyéb ásványokban gazdagabb és sóban szegényebb kősó. Ezért az őrölt formában forgalomba hozott só színe a sötétszürkétől a fehérig terjed.

Miért jó a parajdi só?

-összetételében a világ egyik legtermészetesebb sója

-a mélyebb rétegekből kitermelt só nem szennyezett

-minden termék válogatott kősóból készül

-kizárólag kézműves módszerrel dolgozzák ki

-kedvező élettani hatása az elmúlt évszázadokban bebizonyosodott

-nem tartalmaz adalékanyagokat

-kiemelt hatása van az anyagcserére, a légutakra, a bőrre, az ízületekre, a csontokra.

Igazi, természetes parajdi étkezési sót kevés helyen lehet vásárolni, ezért csak megbízható helyről érdemes beszerezni ezt a mindennapi, létfontosságú alapélelmiszert. A Sóbánya nem készít étkezési sót, mindössze néhány szakosodott kisvállalkozás állít elő, az előzetesen erre a célra kiválogatott kősóból minőségi, bevizsgált terméket.

A parajdi étkezési só minél fehérebb színű és minél apróbb szeműre van őrölve annál könnyebben csomósodik régebben fa tárolóedénybe, a kemence közelében tartották, itt volt a legszárazabb a levegő, így nehezebben is csomósodott a só.

A tiszta, adalékmentes étkezési só lételem, egy 70 kg átlagsúlyú ember szervezete szűk negyed kilogramm sót tartalmaz, a sejtközi folyadék, a vér, a könny, az izzadság, a vizelet sót tartalmaz, a vese a felelőse a vér állandó sótartalmának a megőrzésére. Egy sor élettani folyamat só hiányában nem valósulhat mag, ezért fontos a rendszeres sóbevitel, ennek mennyiségét napi 5 grammban határozták meg, de nagyobb testsúly és fizikai teljesítmény esetén a szükséges mennyiség arányosan emelkedik.

A silány minőségű, ismeretlen eredetű és mértéktelen sófogyasztás nem ajánlatos senkinek, ezért a feldolgozott és sóval tartósított élelmiszerek fogyasztásával bánjunk óvatosan!

Érdemes tehát ebben az esetben is a minőséget keresni, évente egy, két- három kilogramm étkezési sót amit elfogyasztunk, az lehetőség szerint ne legyen egy ipari, feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított, ismeretlen összetételű és helyről származó termék. Ha van lehetőségünk, akkor az étkezési sót is soroljuk a bizalmi termékek csoportjába, a magunk és hozzánk tartozók egészsége hosszútávon a mindennapi elfogyasztott só minőségétől is jelentősen függ.

+Erősségek

Tiszta só

Egészséges

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments