A nárcisz - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 07 - 10:10

A nárcisz a tavasz virága

Kertünkben tavasszal a tulipánok mellett a nárciszok is kivirágoznak – mindig megcsodálom csoportos megjelenésüket. Szépek nagyon.

A nárciszok már az ókorban is kedvelt virágok voltak – az illatuk, színük, és szép alakú virágaik miatt.

A nárcisznak több ezer fajtája ismert. A kertekben is és vágott virágnak is pompázóan szép. Ha megfigyeljük a színskálájukat, a fehér és a sárga nagyon sok színárnyalata fellelhető, de általában a nárcisz virág kétféle színű.

A nagycsupros virágú trombitanárciszok változatai különösen Európa déli részén élnek.

Hazánkban, a Dunántúl egyes részein csak a fehér nárcisz levélcimpás alakjai vannak vadon. Az Osztrák hegyekben barangolva rábukkanhatunk a kétvirágú nárciszra is. Eredeti élőhelyei a nedves alpesi rétek, legelők.

A nárciszok virítási ideje a tavasz közepére, vagy végére tehető. Hagymáik mélyen helyezkednek el a talajban. Nagyon szeretik a humuszban gazdag laza talajt, a napos, vagy félárnyékos helyet. A nagyobb hagymából mindig nagyobb virág fejlődik. Hihetetlen, de nagyon igénytelen növény – és szinte nincs is olyan magyar díszkert, ahol ne találkoznánk vele.

Gondozását tekintve sem igényes – azonban ha azt szeretnénk, hogy minden évben pompázatosan virágozzon – két, három évente fel kell szedni a hagymáit, leválasztani a sarjhagymákat és újra elültetni őket 10 cm távolságra. A beültetett hagymák szépen begyökereznek és a következő tavasszal kihajtanak. Az is fontos tudnivaló, hogy a kereskedelemben vásárolt hagymákat is az ültetésig sötét, hűvös helyen kell tárolni.  Ha túl sokáig nem szedjük fel a hagymáit – előbb-utóbb virágok helyett csak levelet fognak hozni. Ez azért történik meg, mert a gyökerek lefelé húzzák a hagymát, ami évről évre mélyebbre kerül és nehéz lesz megtalálni a hagymát.

A nárcisz jól mutat csoportosan ültetve. A kisebb fajtákat ültethetjük sziklakertbe is.

A nárciszok a természetben képesek spontán szaporodni.

 Érdekesség:

 Még ma is találkozhatunk vadon élő hatalmas nárcisz mezőkkel. Magyarországon az egyik ilyen nárciszmező Babócsán található, ahol több hektárnyi nárciszban lehet gyönyörködni a Basa-kertben. Ez egy 13 hektáros rét, amely a falu mellett található. A legenda szerint az ott élő helyi basa ültette be a területet, hogy a háremhölgyeket elkápráztassa – és évszázadok óta évről évre virágzik. Védett terület. Az ott élők ebben az időszakban Nárcisznapot rendeznek.

Gyönyörködjünk a nárciszok természetes szépségében.

+Erősségek

Csodálatosan szép.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments