MEZEI HÖRCSÖG, A CUKI KIS RÁGCSÁLÓ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 06 - 8:08

A MEZEI HÖRCSÖG

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint

Egyik kedvenc kisállatom (sok nővel ellentétben, akik nem szeretik, ki  nem állhatják, esetleg még irtóznak is tőle) a jóképű, kis cuki hörcsög, azon felül is a szabadon élő, leginkább a mezőkön, esetleg nádasokban előforduló mezei hörcsög. A mezei hörcsög  az    , ezen belül a   tartozó . Előfordulására jellemző, hogy – és  gyakori fajnak számít. Hazánkban közönséges,  állománya nagyon megritkult. Elsősorban az alföldeken, mezőgazdaságilag művelt területeken fordul elő. (Természetesen kártevőnek számít, hiszen megeszi a mezőgazdasáűgban megtermelt magokat, megrágcsálj aa növényeket).

A hörcsög zömök testű rágcsáló. Testhossza húsz és huszonhét centiméter közötti nagyságú, amelyből a farok öt és hét centiméter közötti nagyságú. Testtömege kettőszázhúsz és kettőszázötven gramm között mozog. (Tehát egy igazán kicsike jószágocska). Feje világosbarna, sötétebb sárgás és fehér sávokkal. Háta sárgásbarna, hasa fekete. Néha előfordulhatnak fekete vagy fehér példányok is, de ezek nagyon ritkák, ritkaság számba mennek.

A hörcsög alkonyatkor és éjszaka aktív. Túlszaporodása idején azonban nappal is megfigyelhető. Éjjel táplálékgyűjtés közben óriási területeket jár be. Egész nyáron gyűjtöget, egy öregebb hímnek akár három vagy öt éléskamrája is lehet, melyeket télire megtölt.

A  és a  külön, magányosan élnek, önmaguk által készített földalatti járatokban. Csak a párzási időben viselik el egymás közelségét. A párzási időn kívül kolóniákban élnek, lakóhelyeik közel vannak egymáshoz. Territóriumát mirigyváladékával jelöli meg. A kotorék messzire elágazó, akár hat vagy nyolc méter hosszú is lehet. A járatoknak több kijárata és függőleges vészkijárata (azaz “vészbejárata”) van. Ezek segítségével a hörcsög veszély esetén pillanatok alatt elbújhat. Az alagútrendszerben különféle kamrák vannak: bélelt hálókamra, éléskamra és “latrina”. A hörcsög rendkívül tiszta állat, a latrinát télen használja, amikor üríteni se megy ki a járatból. Ha megtelik, földdel fedi be.

A hörcsögnek számos ellensége van. Kedvelt tápláléka a nagyobb , például a  vagy a . Sok hörcsögöt zsákmányol a  és a  is. A görény még a járataiba is követni tudja. Mezőgazdasági kártétele miatt az ember is  irtja. Tehát igen vaszélyes életet él e csöppnyi rágcsáló.

A hörcsög rendkívül agresszív állat. Még a nála nagyobb testű állatokkal is vakmerően szembeszáll. Ha megtámadják, hátsó lábaira áll, “felfújja magát”, fogait csikorgatja és csattogtatja.

A hörcsög október végétől márciusig  alszik. A vackát puha növényi szárakkal anyagokkal gondosan kibéleli. Időnként felébred, hogy egyen a felraktározott gabona magvakból és használja az erre a célra fenntartott ürítőhelyet, latrinát.

Táplálékát elsősorban zöld növényi részek, gabona magvak és  alkotják. Emellett állati eredetű táplálékot is fogyaszt, megeszi a , gilisztákat és  is. A mezőgazdasági területeken nagy károkat okoz. Az élelmet pofazacskójába gyűjti, és raktáraiba viszi. Pofazacskóiból mellső lábaival gyömöszöli ki az eleséget.

Ha az időjárási viszonyok kedvezőek, a hörcsög évente kétszer-háromszor is szaporodhat. A szaporodási időszak áprilistól júliusig tart. Egy-egy nőstény tizenhat napos vemhesség után négy és tizenhat egyed közötti kölyköt hoz a világra. A kicsik csupaszon és vakon születnek. Testtömegük hét vagy nyolc gramm. A kölykökre a kígyók is vadásznak. Elég korán kezdik a kis hörcsögök izgalommal, meneküléssel teli életüket. Elég gyorsan fejlődnek, testüket már pár naposan selymes piheszőr borítja. Szemük két hetes korukban nyílik ki. Három hetes korukra önállóan táplálkoznak, négy hetes korukra teljesen önállóak, és elhagyják anyjuk fészkét. Ivarérettségüket három hónaposan érik el.

 

Tehát egy szapora kis jószágról van szó, melytől a legtöbb nő irtózik, én azonban nagyon kedvelem őket.

Sajnos kártevő, mert ellopja a magokat, megrágcsálja a gabonát, növényeket, gabona növényeket, így nagy kárt tesz a mezőgazdaságban.

+Erősségek

SZABAD, IZGALMAS ÉLETET ÉL, ÉS CUKIN NÉZ KI

-Hátrányok

KÁRTEVŐ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments