Ázsiai liliom - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 április, 16 - 12:12

A legkönnyebben nevelhető ázsiai liliomok.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több

Az ázsiai liliomok kora nyáron a kertek ékességei.

Udvarunkon a sziklakertbe ültettünk ilyen szép kis liliomokat, amelyek aztán az évek múltával szaporodtak. Nem kell minden évben újraültetni – újra kivirágzik. A növény áttelelő része télen a szabadban, helyén hagyható, a hagymát, gumót – nem szükséges ősszel felszedni.  Csodálatosan virágoznak a nyár elején – büszkén ágaskodnak az ég felé. Amennyiben az áttelelt növényállomány túlságosan elsűrűsödött, szétosztásuk, felújítások, átültetésük a nyári hónapokban végezhető.

Az ázsiai liliomok: szépségük arisztokratikus, színvariációjuk miatt igen népszerűek – és nagyon könnyen tarthatók.

A liliom nemzetségbe mintegy 80 faj tartozik. A vad fajták többsége Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában honosak. A liliomtermesztés  kétezer éves múltra tekint vissza. A legtöbb liliomfajtát a virágnagyhatalom Hollandiában állítják elő.

Az ázsiai liliomok a legkönnyebben nevelhető liliomok közé tartoznak. Dúsan virágzók, közepesen magas, vagy alacsony termetűek. Egyszerű virágúak és sokszirmú fajtái vannak forgalomban. A virágszínük a fehér, pasztell árnyalatoktól, a tűzvörösig változnak. A virágok torka és a szirmok csúcsának a színe eltérő. Egyes fajoknál a szirom pöttyözött. A virágok turbán, trombita, vagy kehely alakúak. Lehetnek felfelé, vagy oldalra nézők, esetleg bókolók. A virágok enyhén illatosak. Az ázsiai liliomok téltűrőek, talajban nem válogatnak, de óvni kell őket a pangó víztől. Nagy a fényigényük. Csoportosan ültetve virágágyban, szegélynek, vágott virágnak kiválóak.

A liliomokat szeretik a levél tetvek és a gombák. Ha vegyszermentesen akarunk védekezni a kártevők ellen – káliszappanos lemosást alkalmazhatunk, illetve a gombák ellen oldjunk fel egy evőkanál étkezési szódabikarbónát két liter meleg vízben, keverjünk hozzá egy evőkanál babaszappan reszeléket. Kihűlés után permetezzük meg vele a növényt.

Ha a virágaikat levágjuk, hagyjuk meg a szár minimum egyharmadát. Sokak véleménye szerint a virág szárat inkább törjük, mint vágjuk, hogy elkerüljük a fertőződést.

A kicsi sziklakertünkben narancssárga színű liliom nyílik. Mint a rózsa – minden évben megjelennek. Kb 3 héten át június közepétől július végéig pompáznak.

+Erősségek

Nagyon szép.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments