Horváth Ilona Szakács könyve - vélemény

Átlag: 4.9 (5 szavazat)

Kategória: Egyéb könyvek

Közzétéve 2021 július, 19 - 13:13

A legjobb szakácskönyv nem hiányozhat a polcról!

Igaz ma már az internet világában élünk, és egy kattintással megtalálunk bármilyen receptet, de azért még ma sem hiányozhat Horváth Ilona Szakács könyve. Olyan részletes leírást  ma sem találunk egyenlen receptkönyvben sem. Az alap recept könyv 110 évvel ez előtt készült el, majd bele egyezett, hogy a bővitett változatot  F. Nagy Angéla írta meg, (aki 1947–1959 között Örkény István író felesége volt), aki az először 1955-ben megjelent könyvet sajátjának

nevezi, és azt mondja, a hétköznapi magyar konyhát írta meg benne.

Ahogy sokan mások, én is egy darab Horváth Ilonával a kezemben költöztem el otthonról, ami bizony több mint 40 évvel ezelőtt  volt. Ebből készítettem az első húslevesemet, ebből sütöttem életemben először piskótát, de még az első töltött káposztám is ez alapján készült. Azóta sok minden változott, de még mindig fontos helye van anyáink, nagyanyánk szakácskönyvének a könyvespolcomon, sok megválaszolatlan kérdésre adja meg máig is a megdöbbentően  egyszerű megoldást.

                                                                                És el kell ismerni: Elsősorban azért van még mindig szükség a Horváth Ilonára, mert nincs utódja. Annak ellenére, hogy már egy teljes generáció kinőtte, nem készült hozzá foghatóan átfogó jellegű szakácskönyv. Mautner Zsófi Főzőiskola-sorozata készült talán egyedül hasonló igénnyel, de – hiába korszerűbbek a benne található receptek – a részletesség, apró fontos dolgok még nem találhatók meg bennekönnyen érthető. Azért használhatóak már újoncok számára is ezek a receptek, mert minden fontos információt tartalmaznak, mégis nagyon tömörek. A legnagyobb előnye ennek a könyvnek mégis az, hogy gyerekkorunk, anyáink főztjének teljes repertoárját felvonultatja a tojáslevestől a pörköltön át a rácsos linzerig.                             

 A mai gasztrotrendek elavultnak, túlságosan spórolósnak, egy letűnt kor technológiái és elvei által vezéreltnek tekintik, a helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. A legnépszerűbb hazai szakácskönyv eredetijének szerzője idén lenne 110 éves, ebből az alkalomból sokfelé újra előrébb került a polcokon, mi pedig elgondolkozunk rajta, miért jó és miért kell, de mi az, amiben már túl kéne lépni rajta, és úgy általában: hogyan kell használni a Horváth Ilona-szakácskönyvet.

Én ezt a szakács könyvet, még nagyon sokáig szeretném fellapozni, mivel vannak benne olyan főzési leírások, amit sehol nem találok meg, és számomra ami még nagyon fontos, hogy a lányom is használja mai napig.

Ibolya Szalma

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Horváth Ilona Szakács könyve fotók

2022.06.09

+3

Néhány tanács a főzéshez!

Kedves olvasó! Én most nem a főzési receptekkel kívánok foglalkozni.Néhány, a főzést, sütést megkönnyítő,olyan praktikákkal foglalkoznék, amelyeket érdemes betartani.Ezek a módszerek a hivatásos...
Horváth Ilona Szakács könyve fotók

2022.05.08

Levesek

Jellegzetes szokásaink egyike,hogy ebédre általában levest is fogyasztunk azzal kezdjük étkezésünket. Őszintén megvallom nem vagyok nagy leves mániás, pedig ez is pótolja a folyadékot, számtalan...
Horváth Ilona Szakács könyve fotók

2021.05.06

Szeretem, mert a mai napig szerintem a legjobb szakácskönyv.

Horváth Ilona szakácskönyve nekem egyet jelent a főzni tanulással. Amikor fiatal háziasszony voltam, akkor tettem szert egy példányára. Minden benne van, ami egy átlagos magyar háziasszonynak...