Közzétéve 2021 július, 19 - 13:13
A legjobb szakácskönyv nem hiányozhat a polcról!
Igaz ma már az internet világában élünk, és egy kattintással megtalálunk bármilyen receptet, de azért még ma sem hiányozhat Horváth Ilona Szakács könyve. Olyan részletes leírást ma sem találunk egyenlen receptkönyvben sem. Az alap recept könyv 110 évvel ez előtt készült el, majd bele egyezett, hogy a bővitett változatot F. Nagy Angéla írta meg, (aki 1947–1959 között Örkény István író felesége volt), aki az először 1955-ben megjelent könyvet sajátjának
nevezi, és azt mondja, a hétköznapi magyar konyhát írta meg benne.
Ahogy sokan mások, én is egy darab Horváth Ilonával a kezemben költöztem el otthonról, ami bizony több mint 40 évvel ezelőtt volt. Ebből készítettem az első húslevesemet, ebből sütöttem életemben először piskótát, de még az első töltött káposztám is ez alapján készült. Azóta sok minden változott, de még mindig fontos helye van anyáink, nagyanyánk szakácskönyvének a könyvespolcomon, sok megválaszolatlan kérdésre adja meg máig is a megdöbbentően egyszerű megoldást.
És el kell ismerni: Elsősorban azért van még mindig szükség a Horváth Ilonára, mert nincs utódja. Annak ellenére, hogy már egy teljes generáció kinőtte, nem készült hozzá foghatóan átfogó jellegű szakácskönyv. Mautner Zsófi Főzőiskola-sorozata készült talán egyedül hasonló igénnyel, de – hiába korszerűbbek a benne található receptek – a részletesség, apró fontos dolgok még nem találhatók meg bennekönnyen érthető. Azért használhatóak már újoncok számára is ezek a receptek, mert minden fontos információt tartalmaznak, mégis nagyon tömörek. A legnagyobb előnye ennek a könyvnek mégis az, hogy gyerekkorunk, anyáink főztjének teljes repertoárját felvonultatja a tojáslevestől a pörköltön át a rácsos linzerig.
A mai gasztrotrendek elavultnak, túlságosan spórolósnak, egy letűnt kor technológiái és elvei által vezéreltnek tekintik, a helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. A legnépszerűbb hazai szakácskönyv eredetijének szerzője idén lenne 110 éves, ebből az alkalomból sokfelé újra előrébb került a polcokon, mi pedig elgondolkozunk rajta, miért jó és miért kell, de mi az, amiben már túl kéne lépni rajta, és úgy általában: hogyan kell használni a Horváth Ilona-szakácskönyvet.
Én ezt a szakács könyvet, még nagyon sokáig szeretném fellapozni, mivel vannak benne olyan főzési leírások, amit sehol nem találok meg, és számomra ami még nagyon fontos, hogy a lányom is használja mai napig.
Ibolya Szalma
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás