Lándzsás utifű - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 augusztus, 30 - 14:14

A lándzsás útifű elsősorban a légzőszervi megbetegedések gyógynövénye.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint

A lándzsás útifű egy csodálatos gyógynövény – nagyon szeretem és évek óta napi szinten alkalmazom.

A lándzsás útifű a régi füves könyvek szerint a “növények anyja”,  ma is úgy van, mint régen, hogy a baj, a betegség bejárja a földet, és nekünk olyan gyógynövényekre van szükségünk, mint amilyen az összes füvészkönyvben magasztalt útifű, amely szembeszáll a bajjal. Ajakos virágú, zárvatermő, 20-40 cm magas, lágyszárú, évelő növény.  Rokona a széleslevelű nagy útifű, amely semmiben sem marad el tőle, és éppen úgy használható, mint a lándzsás útifű. Ezek a növények megtalálhatók réteken, legelőkön, utak mentén, parlagokon, árkokban és gyakorlatilag az egész világon. Én elsősorban a légzőszervi megbetegedések ellen használom, köhögés, hurutos megbetegedések, tüdőmegbetegedések ellen. Az útifű mindegyik fajtájából felhasználhatjuk az egész növényt, gyökerét, szárát, virágját és termését. Nincs olyan növény, amelyik így tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot. Nagyon régóta kedvelt seborvosság is. Régen a szétmorzsolt friss leveleket vágásra, darázscsípésre, kutyaharapásra, mérges állatok csípésére használták. Gyulladt mirigyeket is lehet vele gyógyítani, pakolással /a frissen szedett leveleket megmossuk, egy deszkán összetörjük és felrakjuk/.

A lándzsás útifű májustól októberig virágzik. Levelét a virágzás kezdetén kell gyűjteni, és 30-50 fokon gyorsan szárítani. Magját száraz időben augusztustól októberig szedjük. Én ezt a gyógynövényt gyógynövényboltban szoktam vásárolni. Főleg teát főzünk belőle, amelyet a következőképpen készítek: Egy púpozott teáskanál levelet adok negyed liter vízhez. Csak forrázom, rövid ideig állni hagyom. Forrón, natúrban, vagy egy kiskanál mézzel szoktam fogyasztani. Náthás időszakban, torokfájás esetén, megnyugtatja a torkot, és jó közérzetet biztosít. Azon kívül nem felejtem el tisztító hatását sem, amely vérre, tüdőre, gyomorra is vonatkozik.

A lándzsás útifűből készült szirupot torokfájás esetén mindig használom. Nagyon finom és úgy érzem, hogy bevonatot képez a nyálkahártyán, és nem ingerel a köhögés. Gyógyszertárban, gyógynövényboltban, Rossmann, DM áruházakban is szoktam vásárolni. Mindig van otthon egy üveggel. A szirup összetétele: szacharóz szirup, invert cukor /fruktóz és glukóz szirup/, víz, lándzsás útifű kivonat. Alkoholt nem tartalmaz. Minden korosztály fogyaszthatja.

+Erősségek

Légúttisztító hatás, a torok gyógyítója.

Jessyke

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments