Közzétéve 2023 december, 17 - 0:00

A KÖRTE

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 800 Forint

Körte

Az egyik kedvenc gyümölcsöm, melyből szinte naponta, kettő naponta megeszek egyet a körte, az édes, vagy éppen kemény és kicsit savanyúbb körte.

A körte (Pyrus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül harminc főbb faja, nagyobb alfaja és természetben előforduló hibridje létezik.

Számos ehető gyümölcsű fafaj tartozik ide. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. „Körte” alatt a fán kívül a nemes körte (Pyrus communis) gyümölcsét szokás érteni.

A körte az Óvilág partvidéki és enyhe éghajlatú területein honos, Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig bezárólag. Közepes méretű fák, 10-17 méter magasra nőnek, gyakran keskeny, magas koronával, némely faja pedig cserje méretű.

A levelek váltakozó állásúak, egyszerű, egyes fajokon fényes, másokon sűrű ezüst-szőrös felülettel; alakjuk a széles-oválistól a keskeny lándzsásig terjed.

Termesztése, megporzása, szaporítása az almáéhoz igen hasonló.

Az Európai Unió legnagyobb körtetermelői Olaszország, Hollandia, Belgium és Spanyolország. Magyarországon évente átlagosan 33 000 tonna terem körtéből, kiemelkedő években 40 000 tonna is megterem.

A legfőbb hazai termőterületek az Alpokalján, a Bodrogközben és Szatmár területén vannak.

A körte nagyon fontos gyümölcs, amelyet számos országban termesztenek világszerte. 2021-ben a körtét több mint 80 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 26 millió tonnát.

A világ legnagyobb körtetermelői közé tartozik Kína, Peru, az Egyesült Államok, Argentína és Törökország. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Kína a világ éves körtetermésének a 71%-át adta.

Betegségek, kártevők

Gyökér, korona

Baktériumos gyümölcsgolyva: A fiatal fák gyengén fejlődnek, a gyökérnyaki részen, illetve a fő és mellékgyökereken előbb fehéres, majd barna színű kinövések láthatók.

Cserebogár: A fiatal fák elpusztulnak, az idősebb fák koronarészei hervadnak, majd elpusztulnak. A kitakart gyökérzet, vagy akár a főgyökér elrágott, a károsítás helyén csontszínű pajorok találhatók.

Gyümölcsfák nektriás ágelhalása és ágrákbetegsége: A koronán száraz ágak, ágcsoportok találhatók, a károsodott ágrészeken narancs-, vagy vörös színű kiemelkedések, rákos sebek találhatók.

Körtefák baktériumos virág- és ágelhalása: Az ágrészeken háncspusztulás figyelhető meg, majd a felette lévő ágrész elhal.

Kaliforniai pajzstetű: A pusztulás a korona csúcsán kezdődik, a károsított részeken barnásszürke, vagy szürke, lekaparható réteges bevonat található.

Körte fuziákumos varasodása: A rügyek nem hajtanak ki, a vessző felületén sötét színű fekélyes foltok láthatók – a teljes ág elpusztulása.

Rügy, hajtás

Rügyfúróbogár: A rügyek nem hajtanak ki, oldalukon kerek lyuk látható.

Lombrágók, hernyók, téli araszolók: A duzzadó, majd fakadó rügyek, később a fiatal hajtások és levelek is megrágottak. A károsítás helyén különböző, nagyobb testű hernyók fedezhetők fel.

Sodrómolyok: A fakadó rügyek kiodvasítottak, később a fejlődő hajtások megrágottak, levelek szövedékkel összesodrottak. A károsított részeken, az összesodrott levelekben különböző színű hernyók illetve peték találhatók.

Hajtáshervasztó darázs: A károsított rész elszárad, az egészséges és az elpusztult részek határán csavarvonalban szúrásnyomok láthatók.

Hajtástörő ereszlény: A pusztuló rész letörik.

Hamvas körte-levéltetű: A hajtásvégek levelei besodródnak, rajtuk viaszportól hamvasnak tűnő rovarok találhatók.

Darazsak: Az érő gyümölcs szabálytalan alakban megrágott. A héj alatt nagyobb katlan alakú üregben több darázs is található, ezért ezt a megrágott körtét érdemes eldobni, hiszen a darazsak, a darázs csípésének elkerülése végett, nem javasolt evésre.

+Erősségek

NAGYON FINOM, LÉDÚS

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments