Cseppecskevirág - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 november, 04 - 17:17

A kert büszkesége

Cseppecskevirág vagy más néven viharvirág

Ez a májustól októberig virágzó színpompás virágfajta Dél-Afrikából származik. Igazi szívós virág, ha tiszteletben tartjuk az igényeit. Kellemes színű, a margarétához hasonló, közepes méretű, bokrosodó, egyre több kertben megforduló kedvelt virágfajta. Egyéves, évelő vagy örökzöld törpecserje formában léteznek, csak részben télállóak, ezért oda kell figyelni a kertünkben hova ültetjük.

Az évelő változatok az Osteospermum családba tartoznak ezek között vannak fagytűrőek, valamint örökzöld változatok is. Leveleik lándzsaalakúak, a virágok sugár alakú fészekvirágzatok. A virágok színe a fehértől a rózsaszín árnyalatokon át a bíbor liláig terjed. Nagyon kedveli a napos helyet, az árnyéktól óvni kell őket. Ajánlott balkonnövény, mert szereti a tűzőnapot is. Jól viseli a szélsőséges időjárást, de a nem fagytűrőket télen fagymentes helyen kell teleltetni. Közepes vízigényűek, tanácsos azért az esőtől védeni, mert a túl sok vizet nem kedveli. Ha ládába tartjuk, akkor nagyon fontos, hogy a növény talaja sose száradjon ki, mert alvó módba megy, hogy átvészelje az aszályos időszakot és nem könnyen fog újra virágba borulni. A tápanyagban közepesen dús, porózus talaj szereti. Az elvirágzott hajtásokat folyamatosan távolítsuk el a növényről, mert akkor a virágzásuk tovább tarthat.

Szaporításuk nem nehéz. Nyár közepén szedett félfás hajtásdugványokkal szaporítható. A nem évelők pedig magvetéssel áprilisban 20 cm ajánlott sortávolságra. A kikelt növényeket 15 cm-es tőtávra ritkítsuk meg. A ritkítás után a növényeket rendszeresen kell öntözni. De ültethetünk cserepekbe is magokat, az ültetőkeverék felszínére elhintjük a magukat, semmiképp ne takarjuk be a magokat földdel. Tartsuk nedvesen, hűvös, jól megvilágított helyen. A magok kb. 2 hét alatt kihajtanak és amikor a palántáink elérte 5-7 centimétert, akkor ültessük szét őket, hogy tudjanak tovább fejlődni és fagyveszély elmúltával akár ki is ültethetjük a szabadba.

Sajnos nem tűri jól a nedves nyarakon elszaporodó szürkepenészt, ettől védeni kell, mert érzékeny rá és a pangó vizű talajban is elpusztulhatnak.

Borús napokon csukva maradnak, este felé becsukódnak a virágai. Időjós, ha pl. délelőtt borús az idő és délutánra kiderül akkor lassan kinyílnak a virágai. Egyes hibrid cseppecskék virágszíne erős közvetlen napfény hatására kifakulhatnak, de ez nem a rossz tartási hibából adódik. A tápanyaghiányos földben a növény levelei elsárgulnak, a vízhiánytól a virágzás visszaesik. Ha kaspóba, cserepekbe, tálakba ültetjük akkor hasonló igényű növények társaságába tegyük. Szobában is jól el vannak, ha van elég fény.

Vigyázz a növény nem fogyasztható, bár nem mérgező.

+Erősségek

Imádja a tüző napot

-Hátrányok

nem fagyálló, utálja a sok vizet

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments