Karácsonyi kaktusz - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2022 november, 29 - 10:10

A karácsonyi kaktusz nyári színt hoz téli hideg, borús napokba.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint

A karácsonyi kaktusz – ez a csodálatos üde virágzatú növény évek óta díszíti otthonunkat. Meghálálja a szeretetünket, a törődésünket. Minden év november környékén azt vesszük észre, hogy elkezd virágokat ontani és kb. februárig gyönyörködhetünk benne.

A karácsonyi kaktusz örökzöld évelő növény, melynek szárai szártagokból, levelekből állnak. Virágai a fehér, narancssárga, aranysárga, rózsaszín, lila és piros különböző árnyalataiban jelennek meg. 45-50 cm magasra is megnő. Szárai kezdetben felfelé törnek, majd számuk növekedésével csüngeni fognak.

Ez a növény a száraz levegőt nem kedveli. Ha mégis száraz  a levegő, rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat és spricceljük meg rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növeljük a kaktusz környezetében a páratartalmat.

Fényigénye nagy, ezért egész évben világos térben kell tartani. Nyáron kitehetjük a kertbe, vagy az erkélyre – közvetlen napfénytől mentes, világos helyre. A tűző napsütést egyáltalán nem kedveli.  Ősszel, a virágzás előtti időszakban szüksége van 12 óra teljes sötétségre, amely beindítja a rügyképződést – ezert egy olyan szobát keressünk számára, amely nappal világos – este viszont nincs megvilágítva.  A virágok kinyílását követően áthelyezhetjük a növényünket egy melegebb /max: 22 fok/ világos szobába. A földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni, viszont mértékkel locsoljuk, mert a túl sok víztől elrohadhatnak a gyökerei. Szeptember végétől csökkentsük a víz mennyiségét, ezzel lehet serkenteni a virágzást. November közepe tájékán, amint kifejlődtek a bimbók a rendszeres öntözést újra folytatni kell – két, három naponta kell kis vízzel meglocsolni. A virágzás utáni időszakban – egy, két hónapig – megint ritkábban locsoljuk virágunkat. A növekedési időszakban áprilistól júniusig – amikor a kaktusz a szártagok növekedésére koncentrál növeljük a víz mennyiségét. Öntözzük gyakrabban a növényt. Nyáron nem igényel sok törődést, ilyenkor kevesebb vízzel is beéri / hagyhatjuk, hogy a földje két öntözés között kiszáradjon/. Szeptember végétől hűvös, kb. 15 fokos hőmérsékletet kíván – ennél melegebb, fűtött szobában nem fog virágokat fejleszteni. Ha a virágok már kinyíltak a növény maradhat a helyén, de át is vihetjük egy melegebb, világos szobába. Fűtőtest közelébe ne tegyük. Ha a szoba hőmérséklete 22-23 fok feletti a virágzási idő jelentősen lerövidülhet. A virágzás utáni nyugalmi időszakban szintén hűvös, világos helyen érzi jól magát.

A fiatalabb növényeket érdemes évente, vagy kétévente átültetni nagyobb cserépbe, az idősebbeket viszont csak három – ötévente. Az átültetést minden esetben tavasszal végezzük el.  A  kaktuszt kaktuszföldbe, vagy tőzeges virágföldbe, vagy homokból készült keverékbe ültessük át. Az átültetés során visszacsíphetjük a növényt, hogy jobban bokrosodjon, és több virágot hozzon.

A karácsonyi kaktusz leveleinek puhasága betegséget jelent, ilyenkor túlöntöztük és sárgulnak a levelei. Ebben az esetben hagyjuk kiszáradni, és mérsékeltebben kell locsolni. A levelek fonnyadása, zsugorodása esetén kevés vizet kap a virág, ekkor gyakrabban kell öntözni. A bimbók hullásakor vagy nem kapott a kaktusz elég vizet, vagy elmozdítottuk eredeti helyéről, esetleg huzatot kapott. A virág törzsén megjelenő barnulás, a gyökérből indul ki – ebben az esetben is túlöntöztük a virágunkat. Hogy megmentsük  a kaktuszt, az egészséges  növényrészeket dugványnak használjuk és szaporítsuk a virágot. Az anyanövényt már sajnos nem tudjuk megmenteni.

A karácsonyi kaktuszt kártevők ritkán támadják meg. Ha igen, valószínűleg takács atka, pajzstetű van rajta. Óvatosan törölgessük le róla a kis rovarokat.

Ez a növény karácsonykor az ünnephez méltóan díszbe öltözik.

+Erősségek

Nagyon szép, szemet gyönyörködtető virág.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments