Közzétéve 2022 március, 08 - 9:09

A gyomnövények haszontalan gazoknak minősülnek a kertészek számára, pedig nekik is vannak gyógyhatású tulajdonságaik.

Felhasználási tapasztalat:: párszor

A zöldséges kertekben és termőföldeken élő gyomnövényeket nagy előszeretettel irtjuk ki nem ismerve azoknak gyógyhatású tulajdonságait. Most csak tíz növényt mutatnék be, ne féljünk felhasználni őket.

Tyúkhúr

Ki gondolta volna, hogy ez a leggyakoribb gyom mennyire egészséges. Vitaminforrásokban bővelkedik, mint például: A C és D vitamin, valamint foszfort, vasat, cinket, káliumot és kálciumot tartalmaz. Kicsit kesernyés, ízben hasonlít a spenóthoz. Frissen fogyasztva hatásos, minden föld feletti része alkalmas a felhasználásra. Enyhe vízhajtó hatásánál fogva nőgyógyászati bajokra és hugyhólyag problémákra, külsőleg pedig égési sérülésekre, vágott sebekre, ekcémára vagy kiütésekre is hasznos. Salátákba, levesekbe és főzelékben is nagyon finom.

Százszorszép

Ez a csodaszép kis virág is sajnos a fűnyírók áldozatává válik, pedig neki is minden föld feletti része fogyasztható. Mint a tyúkhúr, ez is kicsit kesernyés. Felhasználási javaslat: Légúti és emésztőrendszeri problémakra, gyulladásgátlóként tea készítésére, leveleit  salátának,  virágait és termését porrá őrölve fűszerként hasznosithatjuk.

Pitypang

A gyökértől a virágokig minden egyes része felhasználható. Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne. Elsősorban máj és vesebetegségekre alkalmazzák. Vizhajtó és étvágygerjesztő hatása miatt is nagyon népszerű. Csak a fiatal levelei használhatók fel, mert később már keserű lesz és csak főzve jó. Nyersen salátákba, szendvicsekbe, sültekhez, gyökerét tea készitésére, sőt a virágait is hasznosithatják ecetek ízesitésére.

Nagy utifű

Ezzel a gyomnövénnyel mindig teli a kertünk. Leveleit lepréselve köhögés csillapítóként, külsőleg csípésekre, égési sérülésekre, sebekre használhatjuk. Zsenge leveleit talán a spárgához hasonlithatjuk. Salátáknak, főzeléknek és párolva is készíthető.

Kövér porcsin

Lehetőleg ne az út széléről a tisztaság miatt, és ne túltrágyázott területről szedjük, mivel szereti magába gyűjteni a nitrátot, ami enyhe hasmenést idéz elő. Bőven található benne Omega-3 zsírsav és C- vitamin. Sós, savanykás íze van, ezért savanyúságot is szoktak belőle késziteni. De sóskával összefőzve, valamint levesekbe, főzelékekbe is kiváló.

Fehér here/vörös here

Virágzás előbb leszedett leveleik salátáknak, virágai pedig őrölve fűszerként használhatók fel.

Pásztortáska

Kissé borsóízű levelei mártásoknak, leveseknek és salátáknak is kiváló alapanyaga lehet. Szárított magvait és terméstokját ledarálva bors helyett is használhatjuk levesekbe, mártásokba. Virágait lehet nyersen, de párolva is fogyasztani.

Csalán

Ennek  a csípős, szúrós gyomnövénynek a teája kiváló veseműködést serkentő és vértisztító hatású.  Felhasználás előtt ajánlatos forró vízbe tenni, hogy elmenjen a csípőssége. Nagyon finom pestót, főzeléket, salátákat, leveseket lehet belőle készíteni.

Kerek repkény

A gyógyászatban a kerek repkényt köhögés csillapítóként használják. Kissé kesernyés leveleit fiatalon burgonyás ételekhez, mint például petrezselymes burgonya, saláták, levesek, főzelékek készítésére, de túróba keverve is alkalmazzák.

Fehér libatop/paraj libatop

C- vitaminban gazdag egyéves gyomnövény. Leveléből főzött tea gyomorfájást enyhít és segíti az emésztést. A paraj libatopot sárga spenótként is emlegetik, hiszen kiválóan helyettesyíti a spenótot. A fehér libatop pedig spárgához hasonlít ízben. A magvai fehérjékben gazdagok.

+Erősségek

Különböző gyógyhatások

-Hátrányok

Nem ismert

Frencsy2

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments