A CSOKOLÁDÉ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 március, 25 - 13:13

A CSOKOLÁDÉ

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 450 Forint

CSOKOLÁDÉ

 

 

A csokoládét minden gyerek, és valljuk be, nem csak gyerek szereti. A nők kifejezetten odavannak érte, de sok férfi kedvenc csemegéje is egyben. A csokoládé egy  készített , amit a leggyakrabban, legjellemzőbben vékony táblákban, , szeletenként vagy  árusítanak. Jellemzően készítenek belőle süteményeket, tortákat, desszerteket, de akár egy pohár forró csokoládét, vagy koffeines csokoládét, esetleg alkoholos italokat is. (Láttam már életemben egy ballagáson csokoládé szökőkutat is, mely nagy különlegességnek, igazán kedves ajándéknak, és elragadó, túláradó élménynek, élvezetnek is beillik.) A szó – csokoládé tizenhatodik század óta használt  indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) – hasonló hangzású névként került át a világ legtöbb nyelvébe, így a  is. A csokoládénak persze számos változata ismert, gondoljunk csak Gombóc Artúrra, hány, de hány és milyen fajta csokoládét tud felsorolni. 😀 Ma reggel én is Gombóc Artúrnak érzem magam, lassan irány a bolt és beszerzek valami extra különleges lyukas, kerek, kocka alakú, mogyorós, fehér, tej, vagy akár étcsokoládét.

 az  már jóval az  hódítók előtt is ittak csokoládét. (Hogy milyen igazuk volt! :D) -ben, amikor a  a mai  területére érkeztek,  xocolātllal kínálta . A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt , , , kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. Legendájuk alapján a Tollas Kígyóistentől, -tól kapták az istenek italát és eledelét, a csokoládét és a kukoricalisztet. A Tollas Kígyó elhagyta őket, de meghagyta, hogy visszatér. Ezért amikor a szakállas Cortés partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához vezették, aki díszes aranykehelyben felszolgáltatta neki az isteni italt. Egy forrás szerint az őslakókat saját italuk segítségével győzte le: „Egyetlen pohárnyi belőle egy egész napra felfrissíti a katonát” – írta állítólag Cortés. A spanyol konkvisztádor magával vitte hazájába a kakaót is, amely csak a 17. században terjedt el Európa egyéb részein. Eleinte maguk a spanyolok se itták szívesen, mert túl keserűnek találták. Először mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal és cukorral.

Sajnos nem egy kimondottan fogyókúrás étel, de nagyon finom és kifejezetten jót tesz a hormon háztartásnak, azon belül is a boldogság hormonnak. Ráadásul cukor és kakaó tartalma miatt melegítő hatása is van.

 

Úgyhogy irány a bolt!

Jó étvágyat kívánok!

+Erősségek

FINOM, ÉS RENDKÍVÜL ÍZLETES

-Hátrányok

HÍZLAL

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments