Közzétéve 2023 március, 10 - 9:09

A csodálatos mák olaj


Ár : 1800 Forint

A mák élettani hatásai

Az étkezési mákot darálva számtalan módon felhasználhatjuk, általában édes ételekhez érdemes hozzá adni. A mák és a hidegen sajtolt mákolaj jelentős mennyiségű B6-vitamint, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal isr. A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere, illetve erős immunerősítő hatással is bír. Mákot sajnos általában ritkán fogyasztunk. Van, hogy csak karácsonykor találkozunk vele a bejgliben. Tanácsos hetente több alkalommal fogyasztanunk mákot tartalmazó ételt, (mákos tésztát, pozsonyi kiflit, almás-mákos pitét, stb.) Az alábbiakban a mák gyógyhatásait mutatom be, illetve egy saját magam által kidolgozott süteményreceptet, mely mákot is tartalmaz.

Milyen gyógyító hatásai vannak a mákolajnak? A mákolaj aminosavakban, Omega-3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is roppant gazdag, ennek köszönhetően elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, valamint kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere.

A mákolaj egyéb gyógyhatásai: Normalizálja a vér koleszterinszintjét, jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál, tisztítja a bélrendszert, a bőr a mák olajától táplált és puha lesz, növeli a szellemi teljesítőképességet, idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású, a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba. A már kialakult csontritkulásra a gyógyulás természetes módszere a mákolaj. Fogyasszon naponta 1-2 kiskanál mákolajat. A mákolaj egyszerűen fogyasztható magában is, naponta reggel étkezés előtt vagy reggelire pirított kenyérre csepegtetve. Darált mákot keverjen össze mézzel és kevés vízzel, naponta egyen belőle 1-2 teáskanállal. Hűtőszekrényben több napig eltartható, nem kell naponta elkészíteni. Ha hosszú távon fogyasztja, az eredmény nem marad el.

Almás- mákos pite:

Most egy hétköznapokon is beiktatható, egyszerű és viszonylag olcsó süteményreceptet mutatok be, melyet mivel én fejlesztettem ki, ízlés szerint az adagolás eltérő lehet. Az almás-mákos pitét mi úgy szeretjük, ha puha és omlós mint a vaj. Ezt azzal tudom elérni, hogy az átlagosnál folyékonyabbra keverem be a tésztát, azaz kissé több apróra vágott megfőzött almát és annak a levét keverem a hozzávalókhoz: Recept: (4 személyre)

-1 bögre liszt

1 cs. sütőpor

-kb 60g darált mák

1/2 bögre porcukor

– 2 cs. vaníliás cukor

-3 db közepes méretű alma

-Pár csepp citrom leve

-kb ½ dl olaj

Főzzük meg a feldarabolt almát félig puhára (Héjastól is lehet ízlés szerint), majd hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl az alma, keverjük össze a száraz hozzávalókat. Miután kihűlt az alma, adagoljuk a száraz alapanyagokhoz folytonos keverés mellett. Adjuk hozzá az olajat, s addig keverjük, míg homogén nem lesz. Akkor nagyon jó az állaga, ha kásás, azaz folyékony szerkezetű a tészta.A kiolajozott tepsibe öntjük, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, kb 15-20 percig. Mikor aranybarna a sütemény széle, s kissé a teteje is- kivesszük és lehűtve fogyaszthatjuk.

Nagyon gyorsan elkészíthető, tartalmas étel, akár hétköznapi vacsorának is megfelelő. Merem ajánlani mindenkinek aki szereti a gyorsan elkészíthető, de tartalmas és egészséges ételeket.

+Erősségek

Egészséges

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments